donetsk1Бойните действия се подновяват след два дни относително затишие

Покрайнините на източния украински град Донецк, бастион на проруските сепаратисти в района, бяха разтърсени от артилерийски обстрел днес, ден след произведените в страната парламентарни избори.

„Чута е силна стрелба от голямокалибрени оръжия и експлозии“, се казва в изявление на сайта на кмета на Донецк, цитирано от Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че въпреки прекратяването на огъня, договорено между централните украински власти и проруските сепаратисти на 5 септември, напрежението остава силно.

Франс прес съобщи за продължителен артилерийски обстрел тази сутрин в Донецк. Журналисти от агенцията са чули около 30 изстрела от залпова установка „Град“ близо до летището на града.

Обстрелът беляза възобновяване на бойните действия след два дни на относително затишие, отбелязва АФП. То съвпадна с произвеждането на предсрочните парламентарни избори в Украйна, които не се състояха в контролираните от сепаратистите територии.

На няколко километра от Донецк обстрелът е засегнал военна база в контролиран от украинските власти район в Авдеевка.

Местни жители коментираха, че са очаквали подновяване на боевете след изборите и в момента стрелят сепаратистите, но че украинските сили вероятно ще отвърнат на огъня.

Бунтовниците, които обявиха създаването на свои републики в Донецк и Луганск, смятат да организират собствени избори на 2 ноември.

Според частични резултати от изборите в Украйна „Народен фронт“ на Арсений Яценюк получава 21,6 процента от гласовете, „Блок на Петро Порошенко“ – 21,52 процента.

/БТА/
27 окт 2014 , Веселина Йорданова