На 27 и 28 август 2020г. в Сливен бяха проведени Дни на ромската култура. Събитието се провежда от Сдружение „Ромска академия за култура и образование“ за четвърта поредна година. Не е като да е за първи път, но емоциите около подготовката май са си все същите. Пътищата на ромското изкуство се сляха в двата поредни Дни на ромската култура, при спазване на всички противоепидемични мерки срещу COVID 19.

В първия ден бе представена изложба „Ромско изкуство и занаяти“ на ромски художници и занаятчии. В присъствието над 50 гости кратки слова бяха произнесени от г-жа Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование – Сливен, г-жа Димитрина Петкова, зам.областен управител, г-н Стоян Марков, зам.кмет на Община Сливен, г-н Александър Дойчинов, Директор на Художествената гимназия в града. Бе подчертана идеята за запазване на ромската култура като необходимо условие за пълноценно развитие на общността.

В изложбата, експонирана във Фоайето на Сливенския драматичен театър, бяха представени картини както на нашумелия млад добруджански художник Радослав Димитров-Бадуля, така и на по-зрелия плодовит творец, тръгнал от каменоделец – Георги Стефанов от Лом и Светослав Борисов от Пловдив.

Голямата изненада в изложбата са картините на един непрофесионален автор – талантливият самоук млад живописец Найден Михалев от Сливен, които вдъхват големи надежди за бъдещото му успешно развитие в изобразителното изкуство. Той е ученик и продължител на фамилната традиция на покойния си вуйчо Петър Пенев, чиито творби също са част от изложбата.

Занаятите на ромските килимари, кошничари, железари, медникари, ножари, налбанти и прочие са представени от произведения на Мария Николова, Добринка Мишева, Георги Михайлов, Радко Пеев, Атанас Парушев, Гошо Борисов, Васил Неделчев, Начо Карагьозов.

Потопени в характерната ромска образност и теми са творбите и на представените в изложбата български художници, някои от тях работили успешно по проблемите на ромските деца, като Диана Софрониева, чиито възпитаници са представяни в изложби в САЩ и спечелили награди в международни европейски конкурси. Пъстра кришна емоция прелива от 10-те живописни платна на Нели Жекова, родена в София, която сега живее и твори в сливенския квартал Речица. Нейните женски портрети, издържани в индуистка стилистика, следват дълбоката бразда по пътя на ромите от индийските им корени към четирите краища на света.

Ден втори от четвъртото издание на Дните на ромската култура събра на откритата сцена на античната крепост „Туида“ в Сливен песните – екзотични, „весели и жални“ на ромите. Празничният концерт „Посланици на доброто“, съвпадна неслучайно с големия ромски празник Бари Богородица /Голяма Богородица/ с участието на оркестър „Карандила“-Сливен, хор към ансамбъл „Романи чълхъя“- Сливен , формация “Ромджаз“ и певицата Бони.

Вълнуващите ромски песни напомниха на публиката репертоара на големите ромски музиканти – звезди във фолклора като Пейо Будаков и шестимата братя Будакови, Рамадан Лолов, нашите първи кларинетисти и големия им самоук следовник Иво Папазов.

Целият концерт предизвика множество положителни емоции както на сцената, така и след публиката. Овациите дълго време не стихнаха.

За пореден път се доказа както майсторството на изпълнителите, така и фактът, че с добрата музика по-лесно се преодоляват граници и предразсъдъци.

РАКО

Събитието е по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до образование“ по договор №BG05M9OP001-2.018-0039-2014BG05M20P001-C01 с бенефициент Община Сливен, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.