vodomerВодомери има само в училището, здравния пункт и в една фондация
След като от ВМРО се заеха да пишат закон, с който да се криминализира неплащането на питейна вода, духовете в ромското гето „Филиповци“ се разбудиха.
В махалата водомерите са три – единият е в здравната служба, другият е в училището, а третият – в частна фондация.
В квартала живеят 6000 души, а половината нямат вода, обясни кметският наместник Мирослав Колев.
Според него никой не е отказал да си плати водата, но проблемът е, че хората нямат водомери и прехвърли топката в полето на „Софийска вода“.
„Имаме 1000 молби дадени, пускаме ги от 7-8 години, но досега никой не ни е обърнал внимание“, отсече той пред Нова телевизия.
През махалата минавала една тръба, поставена там през 1957 г.
Жител на квартала обясни, че „Филиповци“ е изграден от 1955 г., когато насила били пратени 250 човека да живеят в „нечовешки условия с общински тоалетни“.
„От тогава досега никой не се е сетил за нас, тези палячовци от ВМРО си правят пиар на наш гръб, а ние трябва да съдим общината, защото мръсния канал минава над водопровода и децата ин пият отпадни води“, скочи той.
Според него има двоен стандарт за българи и за роми.
Възрастна жена призна, че живее в общинско жилище във „Филиповци“ от 35 години и никога не е плащала вода.
Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера коментира, че реално няма загуби на вода, има кражби и със сигурност проблемът не е само на София, а и на много други места и като пример посочи Сливен и Търговище.
„Накрая сметката плаща изрядният потребител, за да стигне водата до чешмата, има разходи и някой трябва да ги плати, защото безплатен обяд няма“, настоя той.
Според него жителите на „Филиповци“ и „Факултета“ ползват два пъти повече от средната консумация на вода на човек в останалите квартали.

dnes.bg