000-nelson-mandelaБорецът срещу апартейда и бивш президент на ЮАР днес щеше да навърши 96 години
Днес Google отдава почит на Нелсън Мандела, който щеше да навърши 96 години. Легендарният борец срещу апартейда и бивш президент на ЮАР със своите дела се превърна в една от най-известните личности в съвременната история.
Интерактивното лого на Google включва препратки към някои от най-великите и мъдри фрази, с които той се е опитал да промени света към по-добро. Мандела е политик, филантроп и един от най-големите противници на системата на апартейда, която в продължение на десетилетия измъчва африканските народи.
„Никой не се е родил с омразата към друг човек, основана на цвета на кожата или неговото минало, или неговата религия“, „Хората се учат да мразят, и ако те могат да се научат да мразят, то те могат да бъдат научени и да обичат, защото любовта идва по-близо до човешкото сърце, отколкото омразата“, „Образованието е най-силното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света“ – са част от великите мисли на Нелсън Мандела, които Google припомня.
Носител е на над 250 международни награди, сред които личи и Нобеловата награда за мир, която печели през 1993 г., а интересното е, че България удостоява личността му с орден „Стара планина“, което се случва преди шест години. Мандела е от народността „кхоса“ и е първият избран с всеобщо гласуване президент на Южноафриканската република, а това е дейност, която изпълнява в периода между 1994г. и 1999г. През 1961 г. той се превръща в лидер на въоръженото крило на Африканския национален конгрес (АНК) и организира саботажи срещу действащото тогава правителство на апартейда.
Действията му не остават незабелязани от властите и след бягство, което продължава 17 месеца той е арестуван, обвинен и пратен в затвор с доживотна присъда. При всички положения това са най-тежките моменти в неговия живот, тъй като той прекарва 27 години зад решетките, но с течение на времето неговата личност предизвика сериозен отзвук сред общността в родината му. Все пак справедливостта възтържествува и Мандела е освободен в началото на 1990г. от новия президент, Фредерик де Клерк.

Излизането от затвора е събитие, което е удостоено с голям медиен интерес не само в ЮАР, но и в глобален мащаб и е последвано от назначаването му за лидер на АНК. След като изпълнява задълженията си на президент, Мандела се кандидатира за втори мандат, а след това се отдава изцяло на дейност, с която да подпомогне редица социални и правозащитни организации. Личността му се свързва и с много кампании срещу СПИН, а за съжаление през 2001г. той е диагностициран с тежката диагноза: рак на простатата.
Въпреки успешното лечение в началото, Мандела е принуден да се оттегли официално от публичния живот, а на 90-годишния си рожден ден в тържествена и вдъхновяваща реч призовава богатите хора и съсловия да помагат по-сериозно на бедните. След дълго боледуване той намира смъртта си в болница в Йоханесбург, което се случи на 5 декември миналата година, а конкретната причина е белодробна инфекция.
Независимо от това и до ден днешен той е една от най-обичаните и известни личности, които винаги са се борили за правата и свободата на всички хора по цял свят. Неговото дело няма да се забрави скоро и Мандела ще продължи да вдъхновява лидерите на африканските държави да извършват по-демократични промени, за да служат по най-добър начин на своите граждани.

18.07.2014  Автор: Vsekiden.com