000-1lekarХотелиери в схемата, насочват летовниците срещу комисиона
До 600 евро достигат сумите, срещу които лекари нелегално преглеждат отмарящите по родното Черноморие чужденци, които са закъсали със здравето. За превръзка медиците прибират от тях двойно повече пари.
Регистрираните лечебни заведения в най-големия черноморски курорт Слънчев бряг например са 41. Там има 10 медицински центъра, 20 индивидуални практики и само 10 санитарни автомобила. Нелегалните пунктове са в пъти повече, разкриха хора от бранша.
За сравнение – във всички курорти на север са регистрирани общо 28 лечебни заведения за извънболнична помощ – 18 в Златни пясъци, 8 в Св. Константин и Елена и 2 в Камчия. Те се посещават предимно от чужденци. Повечето от тях не заплащат за услугите, тъй като те са покривани или от европейската им здравна карта, или от здравната им застраховка. В Созопол пък има едва 5 медицински центъра и то само в комплексите.
Така лекари от цялата страна се пренасочват към курортите, като обаче не всички от тях регистрират свои кабинети. Повечето преглеждат
в стаите по хотелите или директно на плажа
Нелегалните медици гледат да не се набиват на очи и вместо санитарен автомобил, ползват личен.
Според д-р Вергиния Алексова в лова на пациенти помагат работници, шофьори и нелоялни туроператори, срещу съответното заплащане. Нерегистрираните лекари се свързват и с хотелиери и таксиметрови шофьори, на които също обещават процент, срещу който обслужват на място пострадали при инцидент и най вече злоупотребили с алкохол туристи.
Схемата отдавна е позната, така е всяко лято, коментираха от бранша. Контролните органи все по-трудно се справяли със ситуацията. В момента, в който се усещало, че се налага някакъв контрол, печалбарите в бели престилки просто си грабвали медицинската чанта и отпрашвали.
Някои от уличените протестират, че и те имали диплома и съответно умения. По-тревожното е, че манипулациите им може и да са опасни, тъй като
не се правят в стерилни условия
Иначе водещото при тези специалисти е „ден година храни”. Парите, които вземат от чудите туристи, не се покриват от застраховател. Заплаща се в брой. Този сценарий се прилага най-гладко при рускиговорещите туристи, защото те идват от държави, които не са членки на ЕС и съответно не могат да си търсят парите по здравна каса, а и нямат застраховки. Останалите се сещат да си търсят парите от застраховател, когато изтрезнеят.
„Както се извиква едно такси, така викат и лекар. Това е бизнес! Някой някъде има координати. Идва после туристът със застраховка при мен и казва: „Аз вчера еди-къде си платих”. И става въпрос за големи суми… 500-600 евро на ръка за прегледи”, разказа д-р Десимир Борисов, един от свободнопрактикуващите лекари в курорта, който преди 10 години е регистрирал първата си амбулатория.
В регистрираните кабинети има ценоразпис на услугите. За чужденците те са едни, а за българите – други. Всяка  застрахователна компания дава различни цени за услугата. Най-обезпечени са английските туристи.
Според д-р Лъчезар Кайтазки, който е общопрактикуващ лекар, българите биват обслужвани според това дали могат да представят документ, че имат личен лекар и дали са осигурени. Повечето от почиващите обаче били склонни да дадат 30-40 лв. за преглед или манипулация, вместо да се лутат в търсене на регистриран медицински център. „Много рядко ще дойде някой турист, който специално ще търси здравна помощ по здравна каса”, твърди лекарят.
В Слънчев бряг има и курортна поликлиника, но болните рядко стигат до нея. „Имаме много случаи, когато са лекувани някъде даже на две-три места, докато попаднат при нас наистина за специализирана помощ”, потвърди управителят на клиника д-р Петко Илиев. По думите му в курорта туроператорите насочват туристите за всичко – и за лекари, и за развлечения, като всичко минава с комисиони и с договорки.
Екипите с линейките пък дежурят директно на плажа дори нощем, докато работят многобройните дискотеки.
Ценоразпис за обслужването им обаче няма
„Този филм всяко лято го играем. Пише в ценоразписа, че прегледът е 60 евро, и като им поискат повече, туристите протестират. Но това е така, защото се сумират всички услуги, които са им направени – венозна инжекция, превръзка или друга манипулация, и може да се окаже, че дори са им вземали по-малко. Не отричам, че цените са високи, но сметката винаги излиза, вярвайте ми”, коментира зам.-директорът на РЗИ-Бургас д-р Виргиния Цанова.
По думите й РЗИ владее положението и всички работещи на територията на Южното Черноморие се водели вече към медицински центрове или други здравни структури. Самите лекари обаче били във война заради цените.
Горна граница няма
както няма и долна. Колкото кажат, толкова плащат. Както при всеки частен лекар”, обясни д-р Цанова.
Контролните органи съветват родните туристи да си избират временен семеен лекар на място и да носят здравните си книжки. За да се уверят, че докторът не работи нелегално пък, трябва да се оглеждат за удостоверение и ценоразпис.
Санитарните автомобили също трябва да имат отличителни знаци, включително и името на центъра, към който са наети. Освен това препоръчително е летовниците да вземат лекарства със себе си, тъй като НЗОК е отказала да увеличи направленията на джипитата, които работят по курортите на юг.
Източник:в. Монитор
25.06.2014