00   begantsiПо-голямата част от германците не виждат заплаха в нарастващия брой бежанци в страната.

Това сочат резултатите от традиционното запитване Deutschland Trend, цитирано от ARD-Morgenmagazin.

Цели 61% от гражданите на ФРГ не възприемат новопристигналите чужденци като проблем, 38 на сто от анкетираните пък подкрепят противоположната гледна точка.

Нарастващият поток от бежанци в страната няма да окаже съществено влияние на всекидневния живот на гражданите, смятат 81% от участвалите в проучването; 17 на сто от тях прогнозират леки промени, а едва 2% са уверени, че притокът на мигранти ще измени съществено живота в Германия.

В същото време стана ясно, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще опита да убеди колегите си от държавите от т.нар. Вишеградска четворка да приемат квотите за бежанци в рамките на днешната среща в чешката столица, пише германският вестник Die Zeit. В Прага Щайнмайер ще разговаря с външните министри на Чехия, Словакия, Полша и Унгария за възможностите за решаване на мигрантската криза в Европа.

Докато ЕК, Германия и други държави от ЕС подкрепят разпределението на бежанците по квоти в държавите от Общността, то страните от Вишеградската четворка се противопоставят енергично на този механизъм за справяне с проблема.

11.09.2015, actualno.com