000-kat53% от учениците са се качвали в кола, чийто водач е употребил алкохол или е неправоспособен, показват резултатите от анкета. Допитването е проведено в град Своге с подкрепата на Областната дирекция на МВР. Участвали са 133 ученици от 10, 11 и 12 клас.
Авторите не претендират за представителност, но анкетата показва ясно какво е отношението на младите към това да се качат при пиян или при шофьор без книжка, отбеляза в „Здравей, България“ по Нова телевизия Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

„38% от анкетираните ученици заявяват, че биха се возили при шофьор, употребил алкохол. Оказва се, че самите те не осъзнават, че това е много опасно“, посочи Тодоров. По думите му тийнейджърите не са запознати с идеята, че дори минимално количество алкохол е много опасно.
Резултатите от допитването поставят въпроси като този дали родителите упражняват контрол над децата си, дали им говорят за тези проблеми, посочи представителят на неправителствената организация. Според него важна е и ролята на собствениците на заведения, които виждат пиян младеж да сяда зад волана, както и на собствениците на автомобила, които го преотстъпват.

От асоциацията предлагат при шофиране на автомобил от неправоспособен водач, МПС-то да се конфискува, независимо кой е собственикът. Проблемът с налаганите глоби у нас е, че не се събират и затова увеличението им няма да е толкова ефективно, смята Владимир Тодоров. Той подкрепи обаче идеята да се прилага гръцкият опит със свалянето на регистрационните табели на нарушителите, които да се връщат, когато глобата бъде платена.
Източник: NovaNews.bg

26 август 2014