00  shestorkata-iranСпоразумение за ограничаването на ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на санкциите е било постигнато на преговорите във Виена, съобщиха дипломати, цитирани от световните информационни агенции.

„Асошитейтед прес“ цитира неназован западен дипломат да изтъква, че последните спънки пред сключването на сделка са били преодолени.
„Цeлият труд си заслужаваше, достигнахме до сделка. Бог да благослови нашите хора“, коментирал пък ирански дипломат пред „Ройтерс“.

Европейският съюз обяви „последна пленарна среща“ в 10:30 часа българско време, след което ще бъде дадена пресконференция.

Шестте световни сили, включващи САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия преговарят от години по иранската ядрена програма.

Дипломатът, цитиран от „Асошиейтед прес“, е подчертал, че споразумението включва компромис по инспекцията на ирански ядрени обекти. То ще позволи на инспекторите на ООН да наблюдават военни обекти, но Иран може да оспори исканията за достъп, подчертал дипломатът.

Шесторката настоява Иран да ограничи ядрените си дейности, за да бъде гарантирано, че Техеран няма да може да създаде ядрено оръжие.

Иран, който иска парализиращите го международни санкции да бъдат вдигнати, винаги е настоявал, че ядрените му дейности са с мирни цели.

В. „Ню Йорк Таймс“ посочва, че разполага с малко повече подробности за споразумението, включително, че то оставя „на място по-голямата част от инфраструктурата в основните ирански ядрени обекти, макар че голяма част от нея ще бъде разглобена и складирана“.
Друга подробност от сделката е, че ограничаването на иранската ядрена програма ще бъде преустановено след 10 години. След това, след 15 години, Иран ще бъде свободен да произвежда колкото си пожелае обогатен уран.

Дипломати междувременно подчертаха, че оръжейното ембарго на ООН срещу Иран ще остане в сила в рамките на пет години, а санкциите на ООН за иранските ракети ще останат в сила в продължение на следващите осем години.
Споразумението позволява възстановяване на санкциите на ООН в рамките на 65 дни в случай, че Иран не изпълнява клаузите.

Официалната иранска агенция ИРНА съобщава, че „всички ядрени съоръжения на Иран ще продължат да работят“ гласи споразумението. Това не е изненаващо, като се има предвид, че това е в съответствие с това, за което беше постигнато съгласие в Лозана.

Обаче ИРНА допълва, че Иран също така ще „продължи научните изследвания и развитието“ на модерни центрофуги. Ако това е така, това ще е ключова отстъпка от страна на Западните сили.

Израел реагира гневно на постигнатото споразумение, като изказа решителност да „спъне“ ратификацията му и влизането му в сила.

Ядреното споразумение е продукт на едни от най-дългите и най-тежки преговори в модерната дипломация. То идва след 18 дни на непрекъснати разговори във Виена.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският външен министър Мохамед Зариф са провели 23 двустранни срещи от 27 юни. Те са прекарали най-малко 22 часа заедно. Зариф е прекарал повече часове с Кери в сравнение с всеки друг външен министър в света през 2014 и 2015 година.

Преговорите във Виена с американски държавен секретар са най-дълго продължителите от 1974 година, когато Хенри Кисинджър 30 дни преговаря с Египет, Израел и Сирия след войната „Йом Кипур“ през 1973 година. В този процес Кисинджър постоянно снове между Кайро, Йерусалим и Дамаск.

Преговорите във Виена нямат паралел от конференцията в Женева през 1954 година по отношение на американски държавен секретар, който е останал толкова продължителен период на едно място и преговарял с външен министър на друга страна.

Кери беше отседнал в Imperial Hotel, където преди са отсядали Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.
Преговорите за ядрената програма на Иран започнаха през 2003 година и в тях участваха Великобритания, Франция и Германия.

През 2002 година е установено, че Иран има таен завод за обогатяване на уран в „Натанз“ и реактор за плутоний в „Арак“. САЩ и съюзниците им обвиняват Иран, че се опитва да създаде оръжие за масово поразяване.

През 2003 година Франция, Германия и Великобритания започват преговори с Иран. Въпреки че са сключени малки споразумения, основните въпроси не са разрешени.

През 2009 година става ясно, че Иран изгражда втори завод за обогатяване на уран във Фордо.
През 2013 година САЩ и Иран започват тайни преговори. Представители на двете държави провеждат серия то срещи в Оман и Женева. Това павира пътя за публични срещи между Кери и Зариф.

На 24 ноември 2013 година Кери и Зариф постигат временно споразумение, наречено „Съвместен план за действие“, който включва ограничаване на ядрената програма на Ислямската република в замяна облекчаване на санкциите. Те обещават да постигнат окончателно споразумение до юни 2014 година.

След редица срещи между Кери и Зариф през 2014 година двете страни не успяват да постигнат окончателното споразумение.

На 2 април 2015 година Иран и САЩ съгласуват параметрите за съдържателно споразумение след 10-дневни разговори в Лозана, Швейцария.
На 27 юни 2015 година Зариф и Кери се срещат във Виена за нов кръг преговори

14.07.2015, news.bg