P1110283Из дневника на Ромска академия за култура и образование

Хода на изпълнение на проекта „Интегриран проект за социално включване на роми и др. уязвими групи в гр. Сливен” обсъдиха в Сливен представители на Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), ръководители и участници в екипите, които реализират дейностите по Програмата в града.
Гостите, начело с Улрих Щурцингер от Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС) в Берн, ръководител на отдел „Нови страни членки на ЕС“ и Софи Делесер, ръководител на програмата за България, проведоха разговори с ръководителя на проекта за Сливен Делян Стойков, както и с екипите на Ромска академия за култура и образование(РАКО) и Здравето на ромите, фондация „Лекари без граница”.
В офиса на  РАКО Стела Костова запозна швейцарските експерти с първите стъпки по провеждането на образователните дейности: срещи с родители на децата, които ще посещават новата детска градина (в кв. Надежда), чието строителство ще започне през следващата година; с анкетата за състоянието на квартала; с идеите за създаването на ромски етнокът в новата сграда, с нуждите на участниците в танцовия състав.
Г-жа  Ирина Файон, ръководител на звеното за управление на българо-швейцарската програма за подкрепа на социалното включване на роми (ЗУП), както и Матия Порети от посолството на Швейцария в София, зададоха конкретни въпроси, свързани с организацията на работата по проекта и изясниха временните трудности, които срещат по финансирането на проекта.
Следобед гостите от Швейцария посетиха квартал Надежда.

14 октомври 2015, АДД

***

Ромите от Надежда са преселници от Горната махала

Има ли ги ромите в историята на Сливен, кои са източниците на информация, която да подпомогне работата по проекта при организирането на Етнокът – а  в новата сграда, чието строителство трябва да започне през 2016 г. – тези задачи  обсъдиха членовете на екипа на проект  „Интегриран проект за социално включване на роми и др. уязвими групи в гр. Сливен“. Обстойна програма по поставените въпроси предложи Васил Чапразов, координатор по дейностите ЕТНОКЪТ.
Ромите от кв. Надежда са само част от общото ромско население на Сливен и тяхната история е тясно свързана с основната група роми на града, които населяват Горната махала – подчерта Чапразов – Първите заселници на Долната махала са родени под Бармука, т.е. в Горната Мангър махала информира той.
Участниците в обсъждането възприеха идеята част от експозиционната площ да бъде посветена на общата история на ромите от региона, на видни роми от сливенския край.

Чапразов отбеляза, че „добре е да се издирят повече документи, свързани с миналото на ромите от кв. Надежда” и настоя в близко време да се закупят диктофони, фотоапарат, с които да се илюстрират установените факти.
Стела Костова, председател на Ромска академия за образование и култура, коментира информоционните източници както и нуждата от разширяване на кръга от роми, които трябва да бъдат представени в Етнокът. Антония Захариева, ръководител на проекта съобщи, че в близко време предстои среща на екипа с представители на Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество в Берн (ШАРС)

IMG_20151209_103915P1110260P1110306P1110310P1110322IMG_20151219_10142717 септември 2015, АДД

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1110301

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo“Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.“