000-P1090662РАКО съвместно с представители на Община Сливен раздаде 96  комплекти на децата от подготвителните групи в сливенските детски градини „Здравец” и „Звездица”. Флумастри, блокчета за рисуване, водни бои, пастели, тетрадки, химикали получиха малчуганите чиито очи не се откъсваха от раничките, наплодили тази щедрост. Разбира се, зад  вълшебството, което продължаваше с пъзели, букви, топки,  стояха цял екип от хора, които реализират проект  „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на територията на Община Сливен”.
„По този начин искаме да подпомогнем децата от етническите малцинства и да им дадем равен старт за новата учебна година. Това са подготвителни групи, които ще бъдат първи клас. Всички тези неща ще им помогнат за преминаването им в първи клас догодина.“ – каза г-н Йордан Берберов, докато децата очакваха своите пълни ранички.
Никой преди това не е бил при тях, не им е правил такива подаръци. Директорката на ЦДГ „Здравец” гледаше със задоволство новите логически и дидактически пособия – пъзели, букви, магнитни дъски. Тя благодари на екипа на проекта, че са подбрали игри, подходящи за възрастта на децата.
„Участието ни в този проект се отрази много добре на децата.- сподели учителката Нели Маринова. – Усещам, че сякаш се чувстваме по-значими. Това ме радва, защото вече 11 години работя с тези деца и много ги обичам. Дано да има още такива проекти. А с моя помощник Асен Стоянов се разбираме брилянтно. Децата не знаеха нито една дума на български. Сега идват всеки ден с желание, усвояват зададенотои имат много сериозен напредък.
000-P1090666А учениците – те грабнаха обръчите, за да ни покажат как се играе с тях.
В другата детска градина „Звездица” ни посрещнаха с песен. Директорката и учителките ни очакваха с нетърпение. Те вече бяха решили – раничките ще бъдат дадени на децата в Деня на славянската писменост – 24 май, заедно с грамоти.

24 април 2014, Тони Иванова