000-cheren-starkelСмятат го за дявол, предизвикал убийството на малката Александра
Появата на зловещ черен щъркел е основната тема в Поморие от Великден насам. Местните, които още не са преживели трагедията с убийството на 8-годишната Александра, са убедени, че птицата ще им донесе поредица от нещастия.
Хората смятат, че черният щъркел е много лоша поличба. В района тази птица не се е появявала повече от 50 години. Когато я е имало в поморийско преди половин век, са се случили куп нещастия – убийства и катастрофи, починали са много млади хора. Щъркелът с черна окраска се появил по Великден и вече 2 пъти кацал на покрива на една от местните къщи в Поморие, затова всички домове на улицата палят свещи по 3 пъти на ден. Паникьосаните хора смятат да викат поп, който да чете молитва срещу щъркела дявол. Местен богаташ пък е готов да обяви награда от 5000 лева за този, който убие птицата и изтръгне сърцето й.
Щъркелът бил малък и черен като дявол, разказват поморийци пред бургаски медии. Вече има и снимки на птицата, която се разхожда в района на солниците от Великден. Местните допускат, че щъркелът може да е пристигнал и по-рано в района, но никой да не го е забелязал. И именно този малък черен дявол да е предизвикал нещастието с 8-годишната Александра, което потресе България.
Черният щъркел е защитен вид от Червената книга и убийството му се наказва с глоба над 5000 лева, възможен е дори затвор. За разлика от поморийци в други райони на България хората се гордеят и се радват на черния щъркел. В русенското село Нисово смятат, че двойката черни щъркели ги пази от беди и нещастия.
Преди около 15 години двойката от изключително редкия пернат вид си направила гнездо високо в скалите до Големия нисовски скален манастир. Оттогава идването им всяка пролет се превръща в най-голямото събитие за селяните. Те вярват в народното поверие, че черният щъркел има магически способности и носи късмет, здраве и благоденствие на хората. През годините от ветровете и бурите гнездото в скалите се разрушило, но орнитолози го подсилили със скара и дългокраките пернати останали в гнездото си.
Преди 3 години хората от Нисово не видели черните щъркели да се връщат и изпаднали в ужас да не би да са си харесали друго място. Открили ги на два километра навътре в близката гора да мътят яйцата си между клоните на едно високо дърво. Скоро се излюпили и четирите им малки и гнездото започнало да става тясно.

24.04.2014  Vsekiden.com