00-spalen-komplekt-za-natsistiСпално бельо с десен от „Aушвиц“ за 70 лева в olx.bg

„Спален комплект за нацисти със свастика и Аушвиц“ – това не е лоша шега, а истинска обява в сайта olx.bg (бел.а. известен преди като „Продавалник’). Комплект от  калъфка за възглавница със свастика, долен чаршаф и олекотена завивка с  принт на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц“ се търгуват за 70 лева.
Необичайният артикул е пуснат за продажба на 28 ноември, а обявата е събрала 1268 преглеждания и е все още активна. Странните чаршафи са собственост на потребител с прякор psimeonoov, но не е посочен произхода им. В коментарите могат да се видят нацистките числа 14/88  – комбинация от 14-те думи, които съставят девиза на белите националисти и 88 (HH – числото 8 съответства на буквата H в немската азбука), които означават което е съкращение за Heil Hitler!
„Аушвиц“ или „Освиенцим „е комплекс от нацистки концентрационни лагери, които се намират в Южна Полша в близост до гр. Освиенцим. Мястото е известно като един от най-зловещите нацистки лагери, в които по време на Втората световна война милиони души са намерили смъртта си. Сега „Аушвиц“ е достъпен за посетители, а вътре могат да се видят ужасяващите гледки на купчини от коси, кости и дрехи на убити от нацистите.
Проповядването на „фашистка или друга антидемократична идеология“ обаче е престъпление от общ характер според българския Наказателен кодекс. В неговия чл. 108 четем:
Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.
Между другото, по същия член ефективно текат дела срещу т. нар. имами в Пазарджик.
Както е известно, прокуратурата има право да се самосезира и по медийни дописки, ако смята, че е извършено престъпление в случая със свастиките.
12/12/2014, Клуб Z