henk.jpg91-годишния холандец, чиято майка е спасила еврейско дете, рискувайки собствения си живот през Втората световна върна медала си, получен от Израел за достойната постъпка на семейството му

Причината 91-годишния холандец Хенк Заноли да върне медала „Праведен сред нациите“, връчен му от израелската държава на музея Яд Ва-Шем е, че негови роднини, живеещи в Палестина, са били избити от израелската армия.
През 1943г. Зеноли води в дома на своята майка еврейското момче Елхан Пинто, което тя се съгласява да приюти, което го спасява от това да попадне в ръцете на нацистите и да бъде интерниран в концлагер. 71 години по-късно израелската армия бомбардира дома на неговата правнучка, която е женена за палестинец и живее с него в Палестина, избивайки дузина членове на семейството. По време на касапницата са избити майката на съпругът й, трима от братята му, тъща му и негов племенник. Потресен от това Хенк Зеноли връща медала, който е получил от израелската държава в знак на признателност за спасяването на еврейското момче през 1943г. Връщането на медала в протест срещу поредната кървава кампания на Израел в Газа е не по-малко достойна постъпка, която в писмо до израелския посланик той обяснява така:
„След жестокостите на Холокоста моето семейство силно подкрепяше израелците и създаването на израелска държава. Повече от шест десетилетия по-късно аз постепенно осъзнах, че ционисткия проект е бил расистки от самото си начало при създаването на държавата Израел, в която явно палестинците нямат право на съществуване. Етническото прочистване взе основна роля при създаването на Вашата страна, господин посланик. Това продължава и до днес. Жителите на Западния бряг живеят под Ваша окупация от 1967г. до днес. Последните действия на Вашата страна в Газа през изминалите дни вече доведоха до сериозни твърдения за военни престъпления и престъпления против човечеството. „, пише Зеноли до посланика на Израел в Холандия.

 

16 август 2014
използвани източници: „Informed Comment (by Juan Cole), „The Telegraph“