000-mihail-hodorkНе наричайте санкциите антируски, призова бившият петролен магнат

Публичните изявления, че западните санкции са насочени срещу Русия, са унизителни за руските граждани, заяви бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, цитиран от Би Би Си.

„Смятам, че когато публично се чува в медиите, в изявленията на политиците, че санкциите са насочени срещу Русия, такива санкции са морално неприемливи за руския народ. Хората се чувстват унижени“, заяви Ходорковски, който говори в Берлин на форума „Отворена Русия“.

По думите му може да се налагат санкции на хора и организации, които „грабят руското общество“ и „се държат много неправилно“, но се избират съвсем други формулировки.

„Това би било разбираемо и прието от руското общество, което не по-малко от германското не обича онези, които го грабят. Но не е казано това. Може би някъде в документите това е написано. Смятам, че в този смисъл беше извършена сериозна грешка“, смята Ходорковски.

Бившият шеф на ЮКОС подчерта също така, че се надява на подновяване на нормалното сътрудничество между Русия и Германия „на базата на европейските ценности“.

Преди началото на дискусията Ходорковски каза, че президентът на Русия Владимир Путин е „разбудил звяра на националшовинизма“.

Във вторник Ходорковски заяви, че засега няма президентски амбиции, но е готов да помогне на Русия да преодолее идващата криза.

„Нямам желание да участвам в подобен род неща, защото аз все пак съм кризисен управляващ. И точно в такава роля имам смисъл. Боя се, че сегашният режим ще доведе много бързо страната до криза“, каза предприемачът пред радио „Ехото на Москва“.

Той поясни, че засега няма законови основания да се кандидатира за президент на Русия заради осъдителната си присъда.

По-рано в интервю за френския вестник „Монд“ Ходорковски заяви готовност да стане новият президент на Русия, ако това е необходимо за преодоляване на кризисна ситуация. Той говори за президентските си амбиции във възможно най-широкия контекст на интересите на обществото и на Русия като цяло.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков заяви по радио „Коммерсант ФМ“, че не вижда повод да коментира думите на Ходорковски.
24 сеп 2014, Елка Василева