000-uchitelВъпреки че я бъркат с мъж, Харнам Каур се чувства женствена

Учителка, страдала от чуждите подигравки заради прекаленото си окосмяване, реши да спре да епилира лицето си, след като прие вярата на сикхите, и твърди, че така най-сетне е намерила спокойствие и се чувства по-женствена, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.
Харнам Каур от гр. Слау в Бършир е на 23 години. Тя има проблеми с окосмяването от 11-годишна, защото страда от поликистозен овариален синдром. Епилирала се два пъти седмично, опитала и изрусяване. Децата в училище толкова й се подигравали, че тя не искала да излиза от къщи. Започнала да се самонаранява, мислела за самоубийство.
Животът й се променил, когато на 16 години приела религията на сикхите, която забранява да се реже косата и космите по тялото. Въпреки възраженията на околните, тя си пуснала брада.
„Мама и татко не бяха съгласни. Мислеха, че с брада няма да имам нормален живот. Притесняваха се, че няма да се омъжа, нито да си намеря работа. Аз обаче исках да решавам аз себе си и сама да определям живота си. Крих се достатъчно“, категорична е Харнам.
Родителите на Харнам вече са приели решението й. Най-голяма подкрепа тя получава от 18-годишния си брат. Въпреки че често я взимат за мъж, Харнам твърди, че се чувства по-женствена от всякога. Тя вече си избира момичешки блузи и не се крие в широки безформени дрехи.
„Чувствам се по-женствена, по-секси и мисля, че изглеждам така. Вече мога да отида на щанда за дамска конфекция в магазина, без да се чувствам, че мястото ми не е там. Нося поли, рокли, бижута, лакирам ноктите си като всяко друго момиче“, разказва Каур.
Харнам Каур е решила да сподели историята си в YouTube, за да помогне на други жени със същото заболяване да се възприемат по-добре и да бъдат по-уверени.
При поликистозен овариален синдром яйчниците не освобождават редовно яйцеклетки и нивата на мъжките хормони са високи. Нарушени са нивата и на други хормони, като инсулина. Лечение няма, но има медикаменти за някои от симптомите, като окосмяването и проблеми с фертилитета.

17 фев 2014 Александър Попов

Снимка: YouTube-Харнам Каур.