000-novi-horaГоляма част от времето си хората ще прекарват във виртуалната реалност

Учен твърди, че човечеството ще еволюира в различен биологичен вид до 2050 г. в резултат на радикално новите технологии, поведение и естествен подбор.
Според белгийския еволюционен антрополог Кадел Ласт от Глобалния институт по мозъка след по-малко от четири десетилетия хората ще живеят по-дълго, ще раждат по-късно и ще разчитат много на роботи за ежедневните задачи, пише в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Голяма част от времето си ще прекарват във виртуалната реалност. Промяната ще е толкова значима, че може да бъде сравнена с прехода от човекоподобни маймуни към хора.

„Когато сте на 80 или 100 г., ще сте толкова различни от бабите и дядовците си“, коментира Ласт.

Според специалисти по еволюция до три-четири десетилетия хората ще живеят до 120 години.

По-късното полово съзряване съвпада с теорията за историята на живота, която обяснява как естественият подбор определя ключови събития в живота на индивида, като възпроизвеждането.
Според нея с увеличаването на размера на мозъка на организмите са необходими много повече енергия и време, за да достигнат пълния си потенциал. Затова се възпроизвеждат по-малко.

Вместо да живеят бързо и да умират млади, според Кадел Ласт, хората ще живеят бавно и ще умират стари.

„Глобалното общество в момента е в пълна бъркотия. Но в кризите има възможности, а в апокалипсиса може да има метаморфоза. Затова мисля, че следващата система, създадена от обществото, ще е много по-сложна, справедлива с по-голямо изобилие от сегашната цивилизация. Мисля, че следващата система ще е толкова различна от съвременния свят, колкото съвременният свят от Средновековието“, добавя той.

Според Ласт биологичният часовник няма да съществува вечно и хората ще могат да го спират за известно време с бъдещите технологии.

Вече сме свидетели на тази промяна – средната възраст, на която жените раждат първото си дете, се увеличава. За Великобритания тя е 29,8 години. В САЩ през 70-те години на миналия век само един процент от първите деца са били от майки над 35 години. Към 2012 г. този процент достига 15.

Освен че хората ще разполагат с повече години без деца и с повече свободно време, според Кадел Ласт роботите ще изместят нискоквалифицираните работници.

Теорията му е изложена в статията „Човешката еволюция, теорията за историята на живота и краят на биологичното възпроизвеждане“.

Според друго изследване до 2040 г. роботите ще изместят хората в много професии – като шофьори, както и в кол центровете, търговията ще е предимно в интернет и магазините ще са само за излагане на продукцията.

Съперничеството на хората с роботите за работни места ще ги принуди да прибягват до хирургия, за да увеличават капацитета на мозъка си, както и за биологични импланти на ръцете, които да позволяват сръчност и бързина като на машини.

Футуролози, ангажирани от сайта за търсене на работа xpatjobs, твърдят, че сигурността на работното място ще е много по-малка и хората ще са принудени да приемат много по-неудобно работно време.
Към 2040 г. най-много пари ще печелят тези, които поемат риск и експериментират с телата си.

Учените се опасяват, че може да пострада зрението на хората, половите им органи да се смалят, а челата им да са постоянно набръчкани от усилието да се справят с живота в 21-и век.

Наскоро известният футуролог Никълъс Негропонте предрече, че до 30 г. хората ще започнат да учат чужди езици само чрез поглъщане на специално хапче.

Известният футуролог и водещ по „Дискавъри“ Мичио Каку прогнозира миналата година, че към 2020 г. компютрите ще изчезнат и, както и електричеството, ще бъдат навсякъде и никъде. Човек ще се превърне в нещо като крачещ компютър.
12 септември 2014