image001

 

С родителска среща стартираха дейностите по проект „Уроци на успеха-подкрепа на ромските ученици в село Жельо войвода” на Ромска академия за култура и образование. P1090213 Заедно с учителите от сливенското село, дойдоха и 15 родители, които споделиха своето отношение към образованието на децата, тревогите си за слабите резултати в учебния процес.
Стела Костова, председател на РАКО, запозна участниците в срещата с целите на проекта и предстоящите дейности за неговата реализация. Веска Василева, майка на няколко деца, с възмущение сподели, че нейният син – осмокласник, а също и  доста от неговите съученици, не умеят да четат и пишат, както подобава за ученици от прогимназията. Братовите ми деца, те учат в Тополчане и са по-малки, а знаят много повече – възмущаваше се майката на осмокласника Мердан.
Директорката на сливенското училището Румяна Кираджиева и учителите  Нина Панайотова, Тодор Тодоров, Въла Добрева, обясниха, че тези резултати, до голяма степен, се дължат на многобройните отсъствия на учениците, на лошата им дисциплина. Някои от родителите подчертаха, че учителите обръщат много повече внимание в работата си на другите, неромските деца. Боли ме, децата ни остават неграмотни, по-неграмотни от нас – сподели една от майките.- Учителите трябва повече внимание да им обръщат, да им помагат, когато не разбират.
Нужно е да настояваме децата всеки ден да ходят на училище, да влизат в часовете и да си пишат домашните, да проверяваме  тетрадките им всеки ден, да ги питаме какво са научили – сподели своя опит в работата със своите деца, Станчо Спасов, баща на петокласничката Мария.

P1090212Макар и само за пет месеца, проекта «Уроци на успеха…»е наситен с дейности, които да помогнат за подобряване на образователните резултати на учениците от 5 до 8 клас – допълнителни учебни занятия по БЕЛ и математика; конкурс за есе на тема „Какъв искам да стана”;  конкурс за рисунка на тема „Моето бъдеще”; осигуряване на учебни помагала и спортни обувки; образователни беседи с родителите…Допълнителната работа е насочена към 52 ученика от 5 до 8 клас. Основната цел на проекта е да се подготвят учениците за матурите и успешно да кандидатстват в средни училища.
Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на  фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.

Тони Иванова, 20 февруари 2014