00  nessebarПочиващи бесни заради плажа, хотелиерите молят държавата за помощ

Туристите в Несебър са бесни, заради своеволията на концесионера на плажа. Повечето от тях заявиха, че няма повече да стъпят в курорта, обявиха разтревожени хотелиери пред „Всеки ден“. Драмата с плажа започна преди месец, когато фирма „Сироко“, която стопанисва ивицата, забучила чадъри на всеки сантиметър. По закон концесионерът трябвало да сложи чадъри на половината плаж, а другата половина да остане свободна зона. Това обаче не се случва.

Хората биват лишавани от правото да ползват свободно плажа. Чадър с два шезлонга струва 30 лева на ден, което е непосилно за повечето българи. Освен това е смешно да плащат за нощувка със закуска 50 лева на стая, както беше през юни и да плащат 30 лева за сянка, обясняват хотелиери. Те са решили да се обединят срещу концесионера и да защитят интересите си и тези на туристите. За целта ще създадат Клуб на хотелиерите. Назначена е проверка от Върховна административна прокуратура за реално освобождаване на 50% от плажа вместо само на дюните, както е сега.

Освен това бизнесът настоява да осигуряване на хигиена чрез постоянното почистване на плажа, както и замяна на всички шезлонги и чадъри с нови. Местните бизнесмени, държащи по-голямата част от туристическия бранш в региона, призоваха за подкрепа от всички други части на Черноморието. Те смятат, че стриктно трябва да се изпълнява законът и международните предписания, по които България е страна.
Ядосани туристи пък започнали да искат компенсации от хотелите заради невъзможността спокойно да почиват на плажа без от тях да се изисква да заплатят за шезлонг и чадър. Представител на концесионера на свой ред заяви, че на 52 % от плажа няма шезлонги и чадъри. Свободната зона била разположена в частите, където плажната ивица е по-широка.

Хотелиерите молят държавата за помощ да се реши този проблем. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова вече е изпратила експерти за проверят как точно стоят нещата, за да се прецени как да се действа по нататък.
14.07.2015, vsekiden.com