000-4449312_9Трима украински журналисти са били похитени в автономната република Крим, съобщава украинската агенция УНИАН. Информацията потвърждава съпругата на техния шофьор във Фейсбук.
Според жената автомобилът на съпруга й Рахно Павлович е бил спрян на контролно-пропускателен пункт край село Перекоп – най-северното населено място на полуострова. Той е возил трима журналисти, сред които двама от Главком.ua и една фотокореспондентка. След като колата им била претърсена и камерите и оборудването изхвърлени на земята, четиримата са били отведени в неизвестна посока.
Междувременно тази сутрин от БНТ съобщиха, че екипът им, изпратен в Крим, също е бил обект на агресивен обиск. Специалният пратеник на националната телевизия Марио Гаврилов разказа, че при влизането на територията на автономната република украинските власти не са им направили никакъв проблем, но че след това край Симферопол екипът е бил спрян от хора с маски и въоръжени с калашници. Някои от тях са били с руски опознавателни знаци и видимо са били с добра военна подготовка. Те преровили багажа на българските журналисти и конфискували служебните им каски и бронежилетки. След това ги оставили да продължат по пътя си.

Дневник 10 март 2014