000-tatariТатарите в България се обявиха за запазване на целостта на Украйна и мирно решаване на конфликта в Крим. Те са против присъединяване на полуострова към Русия, но за повече автономия от Киев, съобщиха от Културно-просветен център „Наврез” – Добрич. Центърът и Сдружението на татарите в България „Асабай”/град Ветово, обл.Русе/ разпространиха декларация, в която изразяват позицията си за събитията в Крим.
„Ние, кримските татари, които живеем в България, с гордост носим българско и европейско гражданство и сме дълбоко обезпокоени от опасния развой на събитията в Крим. Затова призоваваме българската общественост, българското и европейските правителства за активна роля в мирното решаване на конфликта. За нас е очевидно, че той носи в себе си потенциалната възможност да се разшири в регионален, дори в глобален мащаб и ще има разрушителни последици за мира”, се казва в декларацията.
Татарите изразяват своята солидарност със събратята си от Крим, с които имат родови, езикови, религиозни, културни и вековни исторически връзки.
„Ние подкрепяме призива на лидера на кримско-татарския народ и правозащитник Мустафа Джемилев и Меджлиса на кримско- татарския народ в Крим към световната общественост за мирно решение на конфликта. Трябва да се отчита волята и желанието на коренното население на Крим – татарите да живеят в мир и демокрация с всички народи на Крим и Украйна, да се запази териториалната цялост и европейската визия на Украйна, да се спазват на всички принципи и норми на правовата държава и правата на човека”, пише още в документа.
Основната част от кримските татари в България са принудени да напуснат прародината си след Кримската война. Според различни източници в момента в България има между 5 и 20 000 хиляди татари. Голяма част от тях живеят в Добрич и областта.
Крим е историческа Родина на прадедите на днешните български татари и символ на кримско-татарската държавност – Кримското ханство. То е окупирано от Русия през 1783 г.
През 1944 година по заповед на Сталин огромна част от татарското население в Крим е изселено в средноазиатските съветски републики и Сибир заради подозрения в симпатии към немските окупатори. Много татари загиват по пътя и в концлагери. Тогава по същия начин са депортирани и българи, живеещи в Крим.

12 март 2014 Дарик
Момичета в национални носии на събора на татарите /Тепреш/ в Добрич. © Дарик Добрич, архив