000-166x133Месеци наред тонове помощи от Европейския съюз (ЕС) залежават в частен склад в хасковското село Стамболово. Някои хранителни продукти вече дори са пред разваляне, съобщава БиТиВи. В началото на годината община Стамболово е получила над 6 тона храни от първа необходимост. Дарението е направено чрез Българския червен кръст (БЧК) за социалния патронаж, който обхваща 50 души.
Вместо това обаче храната залежава вече пети месец, без от общината да имат логично обяснение защо помощта не е раздадена на хората. Пред хората обаче от общината обяснили друго.
Неджетим Ахмед от селото споделя, че хората са получили уверение, че преди изборите или след изборите продуктите ще бъдат раздадени. Въпреки че от общината отричат подобен сценарий, факт е, че от кметството имат намерение да раздават храната на калпак, въпреки че по документи помощта е предвидена само за социалния патронаж.
Според БЧК обаче това е грубо нарушение на договора. Междувременно благородният жест на Европа към бедните от Стамболово е на път да отиде на боклука, тъй като част от дарената храната вече е с изтичащ срок на годност.

22.05.2014, news.bg