000-pakoНа 66 години в в Мексико почина Пако де Лусия, високият връх на фламенкото. Китарата беше другото име на гениалния изпълнител, роден в сърцето на фламенкото, на безбрежното канте хондо – Андалусия, Алхесирас. Пако (родното му име е Франсиско Санчес Гомес) е най-малкото от петте деца в къщата на фламенко китариста Антонио Санчес. На фламенкото се посвещават и братята му Рамон де Алхесирас (р. 1938) и Пепе де Лусия (р. 1945).
Артистичното име Пако де Лусия, китаристът приема в чест на майка си Лусия. Първата сценична изява на Пако е през 1958 година, а първото му участие във фламенко фестивал е на следващата година в Херес де ла Фронтера. Тук той ще направи и първият си запис с брат си Пепе, през 1962 година. Две години по-късно семейството се премества да живее в столицата.
В Мадрид Пако се запознава с Рикардо Модрего и още в началото на своята кариера записва с него няколко албума. През 1968-1977 г. работи с Камарон де ла Исла, един от асовете на фламенкото. С него Пако де Лусия записва общо 10 албума.През 1964 г. семейството се премества да живее в Мадрид. През тази година Пако се запознава с китариста Рикардо Модрего, с когото записва няколко албума в началото на своята кариера. В периода 1968-1977 г. работи съвместно с Камарон де ла Исла, друг новатор във фламенкото. С него Пако де Лусия записва общо 10 албума.
През 1979 г. Пако де Лусия, Джон Маклафлин и Лари Кориел създават китарно трио и правят турне в Европа. По късно Кориел заместен от не по-малко нашумелия Ал Ди Меола.
За приноса му в музиката и културата, през 2007 г. Пако де Лусия е удостоен от Кадиския университет с титлата Доктор хонорис кауза.
Пако Де Лусия умира на 26 февруари 2014 г. от сърдечен удар. В родния му град е обявен официално траур.

АДД, 26 февруари 2014