00 kv-iztok-pazardzikСъдия Ивета Парпулова, която бе разпределена за докладчик по новото дело за радикален ислям в Пазарджик, си направи отвод, съобщи БНР.

Процесът е срещу 14 души, обвинени в разпространяване на идеите на джихадистката групировка „Ислямска държава“, като сред тях е и Ахмед Муса Ахмед – един от подсъдимите по т.нар. дело срещу 13-те имами – за участие в нерегистрираната организация „Ал Уакаф ал Ислями“, проповядвала антидемократична идеология. По това дело Ахмед бе признат за виновен на две инстанции.

Съдия Ивета Парпулова е гледала делото срещу 13-те имами в първоинстанционния съд в Пазарджик. Тогава тя наложи ефективна присъда от една година при първоначален строг режим за Ахмед Муса. Това е и причината тя да си направи отвод по новото дело. Като мотив Парпулова посочва да не остане в обществото съмнение, че подсъдимия Ахмед Муса Ахмед няма да получи справедливо и безпристрастно правосъдие.

По новият процес срещу Ахмед Муса и поддръжниците му вече е определен нов съдия – Кристина Пунтева.

14-те души са обвинени в насаждането на верска омраза и пропаганда на война. Според прокуратурата има доказателства, че в Пазарджик Ахмед Муса е осигурявал квартири на бойци на „Ислямска държава“ и е инициирал събиране на парични помощи за терористичната организация. Мъжете бяха задържани при специализирана полицейска акция в ромския квартал „Изток“ в Пазарджик в края на март.

07.07.2015, dnevnik.bg

Фотограф: Георги Кожухаров