00   neli-kuckovaКуцкова подчерта, че до Висшия съдебен съвет многократно са били изпращани писма с призив за проверка на работата в СГС

Скандалът с изтеклите записи между вече бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова показва един системен проблем в съдебната власт – за това как се назначават хора на ръководни постове и как политиците се месят в работата на съда.

Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова ТВ говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова.

„Това не е единичен случай в съдебната система, за съжаление. Има и други такива, но още не са избухнали скандали“, каза още тя, обяснявайки, че е чувала за проблеми и в Апелативен съд – Велико Търново, както и в други градски съдилища.

Преди дни стана ясно, че Янева се оплакала на Ченалова за поръчение от премиера към главния прокурор тя да бъде „опраскана”.

„Когато Янева беше избрана за поста председател на Софийския градски съд (СГС), така и не разбрахме с какво тя е по-добра от останалите.

Единственото, което се знаеше, бе, че е близка приятелка на всемогъщия тогава Цветан Цветанов. След това обаче възникнаха много проблеми”, коментира Куцкова.

Тя подчерта, че до Висшия съдебен съвет многократно са били изпращани писма с призив за проверка на работата в СГС.

Освен това Куцкова заяви, че трябва да има независимо разследване на случая, а президентът и Народното събрание трябва да излязат със становище по въпроса.

„Не трябва да се оставя само Висшият съдебен съвет да ги проверява тези неща, защото там (в записите – бел.ред.) са замесени членове на съвета“, каза Куцкова.

„НС трябва да завърши съдебната реформа, така че политиците да не могат да оказват влияние върху системата на Темида. Двама от тримата големи в съдебната власт се назначават от президента. Ето защо и той трябва да вземе отношение”, коментира Куцкова.
Източник: NovaNews.bg

23.11.2015, vesti.bg