000-skusani-steni-miziaОбластният управител: В област Враца няма язовир с разрушена стена

Според изводите на комисията скъсана стена на яз. „Стубел“ край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 язовира не е издържала на напора, смята комисията.

„Нямам обяснение за поведението на институциите. Всички разбрахме, че тази вода не може да е само от дъждовете. Наличието на големи риби – 14-15-килограмови шарани, едри толстолоби, те се отглеждат в язовирите“, обясни Крушовенски.

По думите му комисията е направила снимков материал и той ще го предостави на вътрешните органи.

Скъсаните язовирни стени не са на територията на тяхната община, уточни кметът и допълни, че Мизия е водосбор на цялата област и най-ниската точка във Врачанско. Към това като се прибавят проливният дъжд и скъсаните язовирни стени се е стигнало до тежкото наводнение в началото на август.

По отношение на разрушаването на дигите кметът обясни, че те са държавна собственост и той е нямал право да ги разруши, затова е поискал разрешение от държавата.

„Самите собственици на земеделски имоти предпочетоха да залеят 4 хиляди дка добра реколта, за да спасят града, това поне успокои гражданите. Имаше видим ефект макар и малък, но това беше на фона на прииждащата река“, допълни Крушовенски.

„При положение че имаме скъсани стени на язовири и дигата нямаше да помогне. Тук беше мястото на държавата и нейните институции“, убеден е той.

Според областния управител на Враца инж. Венцислав Василев на територията на област Враца няма язовир с разрушена стена.

„Докладът ми е на бюрото от сряда. Ако има скъсана стена на язовир, не възразявам да отида на язовира още днес. Всяка пролет и всяка есен се създават комисии, които следят язовирите, дори на 20-и юли отново бях пратил комисия“, уточни той.

12 авг 2014 , Анисия Иванова