00   pogar-gutenbergДванайсет българи пострадаха при пожар в Германия. Огънят е пламнал в дървена сграда в град Гуденсберг, в която са живеели близо 50 души – българи и поляци. От Министерство на външните работи уточниха, че българите са леко пострадали, те са вдишали от отровните газове при пожара и са настанени в болница.

Пожарът е избухнал в понеделник вечер. Все още няма потвърждение за точния брой на пострадалите при инцидента. Огънят е обхванал дървена сграда в Гуденсберг, в Северен Хесен. В нея са регистрирани, че живеят 48 души – работници от България и Полша и техните семейства.

Пострадалите българи са 12 съобщи за Дарик говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева. Те са настанени в болница и за тях се полагат необходимите грижи.

По данни на германската полиция петима от пострадалите са сериозно ранени от огнената стихия. Говорителят на полицията в града, заяви, че все още не е установена причината за пожара. Той потвърди, че в опожарената къща са живели българи и поляци.

Сградата е напълно разрушена от пламъците, а съседните къщи са били евакуирани от съображения за сигурност. В резултат на пожара къщата е рухнала.

Започнало е разследване за изясняване на причините за пожара. Следователите ще претърсят развалините, за да търсят улики за евентуален палеж. Според властите тъй като сградата е почти изцяло разрушена, претърсването може да отнеме цял ден. Полицията съобщи, че засега няма признаци за умишлен палеж.

20.10.2015, dariknews.bg