00-todor-slavkov6 години затвор очакват циганина Янко, за същото Тодор Славков получи джип

Един циганин от Първомай поруга грозно един от най-почитаните християнски празници – Богоявление. Обиден, че кръста бил хванат с измама, Янко Минчев си събул гащите и в знак на протест си развял патката. За толкова му стигнал акъла при избора на формата на негодувание. Но за такива като него законът е помислил. 24-годишният циганин ще бъде осъден – очакват го до 6 години затвор.
Там, в затвора, ще попадне на хора и ще стане човек, както пише поетът. Ще има време да разбере, че има и други форми на протест, че да си развяваш патката пред хора е деяние грозно и в крайна сметка осъдително. И може да се предполага, че друг път на Богоявление, дори да види, че някой е удавил трима души, докато се докопа до кръста, ще си затвори очите, даже ще ръкопляска. Това е функцията на закона – да превъзпитава.
Законът обаче е сложна материя. Понякога е като капан за мечки. Щраква мощно и няма мърдане. Никой не може да те измъкне. Нито хитър адвокат, нито тлъста пачка. Няма мърдане. Но не за тази страна на закона иде реч – за добрите адвокати и за многото пари. Тя е ясна и известна. Богат човек в затвора няма. Там е пълно с янковци.
На Богоявление Янко Минчев, според прокуратурата, е нарушил грубо обществения ред с неприличното си поведение. И тъй като това неприлично поведение е извършено пред очите на много хора, случаят се квалифицира като едро хулиганство. Предвиденото наказание по чл. 325 от Наказателния кодекс е между 1 и 6 години лишаване от свобода. Това е. Янковата е ясна. Капанът е щракнал, мърдане няма.
Точно преди един друг светъл християнски празник – Коледа, един друг мъж също си свали гащите. На повече от обществено място – по една от най-гледаните национални телевизии. В така наречения прайм тайм – най-гледаното време. Видяха го близо два милиона души ако се вярва на официалните информации за зрителски броения.
Ако трябва да разсъждаваме от гледна точка на закона – безспорно неприлично поведение и абсолютно нарушение на обществения ред. Нещо повече – Тодор Славков си свали гащите и си го развя десетки пъти. Значи, категорично едро хулиганство, извършено в условията на тотален рецидив! Какво предвижда в такива случаи негово величество законът? Нищо. Прокуратурата си затвори очите и не се самосезира, СЕМ свенливо се изчерви.
Така за едно и също деяние Янко Минчев получи затвор, а Тодор Славков – джип.
Но нека оставим закона малко встрани. Янко ще влезе в затвора, защото е тъп. Малък Тошко спечели джипа, защото е тарикат. Янко не познава закона и обществените нрави. Тодор ги познава перфектно, знае кое е позволено и докъде, и кое не е.
Сърбал е попарата и на закона, и на обществото. Вече е като Рамбо в джунглата – неподвластен на закони, не плащащ данък обществено мнение. Изплю се в лицето на така нареченото общество, събу си гащите и си го развя пред лицето на зрителя, а той го награди с джип.
Не Тодор Славков, законът и обществото си събуха гащите. Затова всяко общество си заслужава законите и само си създава героите.

12.01.2015  Богомил Вълков