00-iujen-potokНеназовани източници в Брюксел са призовали да не бъде обвинявана малка България за спирането на проекта „Южен поток“, а са изтъкнали, че Русия го прекратява по чисто финансови причини, пише руската РБК.

Вчера президентът на Русия Владимир Путин по време на посещението си в Турция обяви, че страната е принудена да  спре проекта, след като България не дава разрешение строителството да продължи на нейна територия.

Според ръководството на ЕС Русия се отказва, защото проектът става икономически неизгоден на фона на световния спад на цените на петрола и природния газ, е съобщил европейски източник пред кореспондента на „Интерфакс“.

„Изграждането на „Южен поток“ струва големи пари. При положение че цените на петрола и газа вървят надолу, то става икономически неизгодно, казал източникът и допълнил, че за „Газпром“ е удобно да намери малка България и да й се скара за срива на проекта.

Подобно мнение изразивя и шефът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин, според когото прекратяването на „Южен поток“ ще помогне на „Газпром“ да компенсира загубите, свързани с падащите световни цени на енергоносителите.

Дневник
02 дек 2014