000-podlez-SUУченици отбелязаха деня на Ботев и загиналите за свобода с поезията на великия поет революционер.
Децата си организираха своеобразно литературно четене в столичното метро на станция СУ „Св. Климент Охридски“. Те носеха със себе си и лика на Христо Ботев.
Инициативата на учениците предизвика небивал интерес в столичния метрополитен.
Деца и възрастни се редуваха, декламирайки на части куплети от „На прощаване“.
Точно в 12.00 часа под звука на сирените София замлъкна в едноминутна почит към жертвите за българската свобода.
По „традиция“ обаче и днес се намериха някои и други тарикати, които се възползваха от замрялото движение, за да стигнат по-бързо до мястото, за което бяха тръгнали.
Премиерът Пламен Орешарски присъства на военен ритуал в памет на загиналите за свободата на България в Калофер. „За мен е чест и гордост да бъда сред вас в Деня на Ботев и заедно да отдадем почит на великия български поет и революционер, както и на загиналите за свободата на България“, каза той, цитиран от БГНЕС.
По думите на Орешарски Ботев е неизменна част от историческата ни памет. Неговият завет, неговият дух и родолюбие са част от нас.
Единството, грижата за ближния, за добруването, за просперитета на страната, са способни да надделеят над страха, малодушието и апатията, които са истинската заплаха за свободата, добави Орешарски. Той подчерта, че когато ние българите заговорим, рядко ни се случва да е в един глас. По думите му затова е важно, че на днешния ден е отредено време, в което да се поклоним в знак на почит и заедно да помислим в минутите на мълчание за общия ни идеал.
По-рано, членове, съмишленици и симпатизанти на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) поднесоха цветя и венци по случай 138-годишнината от героичната гибел на великия поет и революционер Христо Ботев пред паметника му в Борисовата градина.
„Колкото и да е прагматичен човек, всеки българин е частица от Ботевия дух. Дори най-неуките и най-отрудените като чуят неговата публицистика в съзнанието им започват да се редят огнените му слова“, каза съпредседателят на партията Данчо Хаджиев.
Според него Ботев е пример и идеал. Хаджиев подчерта, че в Ботевата идея духовното и свободата са на първо място. Той отбеляза, че в наше време държавата и нацията не са в добро състояние.
По думите на съпредседателя на НФСБ по-възрастните помнят много за Ботев, но по-младото поколение не толкова. „Аз съм от поколението, което не просто се е докосвало до творчеството на Ботев, а е потъвало в него“, каза той.
Според него най-човешкото стихотворение в творчеството на Ботев е „Майце си“.
02.06.2014, news.bg