000-tsvetan-raichinovДебелоглавието и политическите боричкания в парламента трябва да спрат за пет минути, да се гласува актуализацията на бюджета на Здравната каса и после нека си продължат. За това призова пред Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, като добави, че за съжаление темата с парите за здраве се е превърнала в политическа.
Буфери в Здравното министерство, според председателя на съсловието, нямало. Ако не се актуализира бюджетът на касата, наличните към момента пари ще стигат само за заплати, категоричен е д-р Райчинов.
Когато актуализацията на парите за здраве бе гласувана на първо четене, се изговориха умни приказки за здравето, каквито не са чувани в последните 15 години, твърди Райчинов: „За съжаление темата стана политическа. За още по-голямо съжаление се обвързват отношения между партии с пари за здраве. Какво значение има за хората кой с кого е, когато става дума дали ще оживеят. Какво ги интересува хората, когато става въпрос за пари за здраве и как това може да служи като мотив, за да се откажат тези пари. Това дебелоглавие и тези политически боричкания трябва да спрат за 5 минути и да се влезе в зала, да се гласува актуализацията на бюджета на Касата, а след това да си продължат както и колкото искат. Що за партии имаме, що за отговорни хора, защо сме ги избрали и защо те си мислят, че ние сме ги избрали заради самите тях, а не да свършат работа за нас – това ми е необяснимото“.
Според Райчинов хората, които твърдят, че в Здравното министерство или в Касата има резервни буфери, не познават системата: „Буферите са това, което съобщи Румяна Тодорова, ще се плаща между 60-65% месечно на болниците и парите ще стигат горе-долу за заплати, а за дейност – нищо. Болниците могат да устискат около месец за сметка на натрупани нови задължения. Притеснявам се, че ще е много по-лошо дори отколкото си го мисля, но не ми се иска да плаша хората“.

31 юли 2014, Димитър Панев