rako-tantsСвърши репетицията на танцьорките в Осмо училище и Демир от ромската организация, обяви:
– Срещата с г-жа Костова, ръководител на проекта на РАКО, ще се състои в 14 часа в заведението „Вива”.
Изненадаха се момичетата. Искаха това да се случи, но мислеха, че все още не е дошъл техния ред, може би не са заслужили?!
А радостта им напираше от хепънинга в Надежда, тогава се събраха музиканти, танцьори от различни състави, активисти, ръководители на местния съвместен проект, хора от общината. На една обща сцена. За първи път се представяха така масово, вкупом, пред многобройната публика на квартала.
Друго беше на репетициите, и на Васильовден, гледаха ги предимно близките им, а сега…Трябваше да танцуват пред толкова хора, изпълнили площада, да покажат, че са напреднали. Първи се представиха момичетата от Първо училище – с български народни танци. Раздрусаха се, заситниха по сцената, изпратиха ги с бурни ръкопляскания. Това не ги смути. А и възгласите на публиката, още щом съобщиха техния ромски танц, ги окуражиха. Играха добре, спечелиха присъстващите. И ръководителят Атанас Атанасов днес беше особено доволен.
Оттогава остана желанието им да чуят оценката и на ръководителите от организацията, тези, които присъстват на всяка репетиция, грижат се за отопляването на помещението през зимата, за екипи, гуменки. Получиха и фланелки, шапки, в последния момент решиха с тях да излязат на сцената.
– Искам да ви благодаря за участието в събитията, които организираме от няколко месеца, особено в хепънинга – откри срещата Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование. После тя имаше въпроси – за танците, за репетициите, за училището, за отсъствието им от изложбата на плакатите по повод 8 април…Пита ги и какво обичат да пият, какви сладки предпочитат…Отпуснаха се, развеселиха се. Водеща се оказа Яна, тя беше готова с коментар на всеки въпрос, със свой отговор. По-разговорливите, обикновено, днес имаха почивен ден. Може би мислеха, че днес именно повече право да коментират имат Ана и Катя, те засега най-бързо напредват в танците…Смехът, усмивките, заразяваха всички. Не забравиха и тортата.

logo

„Проектът „Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр.Сливен“ се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.“

22 април 2016 г. АДД