000-radoslav-zlatanovВеликотърновецът Радослав Златанов стана еропейски шампион по лека атлетика за спортисти с увреждания. Първенството на стария континент се провежда в уелския град Суонси и е организирано от Параолимпийския комитет. Състезателят на великотърновския клуб „Атлетика 2012” по безапелационен начин спечели спринта на 100 метра при мъжете в клас Т13 с личен резултат за сезона. Златанов постигна най- добър резултат 11.25 секунди от двата полуфинала и затвърди отличната си спортна форма във финалното бягане. Той направи силен старт и взе аванс още в началото, който методично увеличи до финала, където спря хронометрите на 11.22 секунди.
Така за по- малко от 6 часа той на два пъти подобри личното си постижение за сезона и заема четвърто място в световната рангилиста на 100 метра за 2014 година. Матеуш Михалски от Полша остана втори с 11.34 секунди, трети е Филип Хандлер от Швейцария с 11.54 секунди. Швейцарецът бе големият фаворит преди първенството, защото бе постигнал 11.14 секунди през май, но в Суонси загуби битката със Златанов.
Великотърновецът донесе първи златен медал за България от първенството. Досега страната ни имаше един сребърен и един бронзов медал. Днес Златанов ще атакува отличията и във финала на скок дължина в клас Т13. С постижение от 6.52 метра той заема четвърто място в световната ранглиста за сезона.
Радослав Златанов е роден на 14 декември 1987 година във Велико Търново. Многократен медалист от световни и европейски първенства. Най- големият му успех е бронзовият медал от Параолимпийските игри в Лондон през 2012г. в скока на дължина.

22 август 2014 Дарик Велико Търново