000-putin-9mayВладимир Путин поздрави всички за Деня на победата – 9 май
Руският президент Владимир Путин заяви, че желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост са спасили Европа от робство.
В словото си пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество, руският държавен глава каза още, че 69 години след края на Великата Отечествена война, Денят на победата остава най-големият празник за Русия – „ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет“, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
„Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси“, категоричен бе Путин.
Той изтъкна, че днешният ден е най-вече празник на ветераните.
„Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство. Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това“, подчерта държавният глава.
Владимир Путин допълни, че цяла Русия скланя глава пред бойците от Великата Отечествена, недоживели днешния ден, и почита паметта им.
11 000 военнослужещи, 151 единици бойна техника и 69 самолети и хеликоптери участваха във военния парад в Москва, който бе своеобразна демонстрация на военна сила от страна на Русия в разгара на украинската криза, отбеляза АФП.
Парадът започна с изпълнение на легендарната военна песен „Свещена война“. Военните части маршируваха пред погледа на Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и много чуждестранни гости на централната трибуна на Червения площад.
На 6 юни руският президент Владимир Путин ще присъства заедно със западни лидери на церемония във Франция по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия. Събитиетоще даде възможност на Путин да се срещне със западни ръководители за първи път от началото на украинската криза.

9 май 2014, Надежда Христова