000-protestna-mreja-ktb87 лева  – толкова струваше една акция на КТБ, когато си купихме по една такава. Това заявиха Асен Генов и лицата на „Протестна мрежа”.
По отношение на банковата тайна чл. 10 от Конвенцията за защита на основните права и свободи на човека дава право на акционерите да разкриват кой има депозити и/или кредити в КТБ, твърдят от „Протестна мрежа”.
От гледна точка коментарите за КТБ беше много важно да е ясно кой какво притежава там. Нека припомним, че двама от хората с депозити там – Иван Костов и Стоян Александров, които са публични личности, непрекъснато говореха за КТБ. Костов и семейството му имат над 1 млн. лева, според „Протестна мрежа”, а Александров също е с такъв влог пак според данните на „Протестна мрежа”.
Да обърнем внимание и, че собственик на популярен „вестник за уикенда” с едната ръка одобрява статии против КТБ, а с другата трупа нули в банковата си сметка там, подчерта Асен Генов. Във въпросния вестник днес на първа страница е изкарано, че президентът Георги Първанов има 80 млн. лева в КТБ – това обаче не е вярно, проверихме го, категоричен е журналистът Николай Стайков.
В ефира на Нова телевизия беше включен и бившият шеф на Националното следствие Ангел Василев Александров, за който вчера „Протестна мрежа” разпространи информация, че има ипотечен кредит от КТБ, който е заличен за рекордните само две години – септември 2007 година – април 2009 година.
Много интересно е, че приключих наскоро две дела, които показват как „някои хора не си плащат данъците”. Не очаквам тези, които съм разследвал, да кажат хубави неща за мен, продължи с недомлъвки Александров. Той каза, че не е разследвал никой от „Протестна мрежа”, на което последва ироничен коментар как се внушава. Аз не внушавам нищо – друг внушава. Купих си апартамент за 28 хил. лева. Когато кандидатствах за този заем, шест месеца КТБ ме мота и проверява. Погасих си заема за две години, защото продадох друг имот, каза Александров. И отрече цената на апартамента му, взет със заема от КТБ, да е занижена.
Аз съм човекът, който изпрати на съд Ахмед Доган и той беше осъден на 10 години, продължи Александров. На въпрос дали той е предложил Делян Пеевски да стане следовател, Александров отвърна, че Пеевски е назначен с предложение на друг. Не се отричам от това, че познавам Пеевски, но да му се приписват всички злини в държавата не е коректно, продължи Александров.
Защитата по случая КТБ
Както и вчера в съдебната зала, и днес един от адвокатите на обвиняемите за източване на 206 млн. лева от КТБ – Христо Ботев, каза, че това физически не е възможно. Ботев е защитник на заместник-главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова.
Според Ботев съгласно обвинението на прокуратурата за период от 30 месеца всеки ден е трябвало да се изнасят по 310 660 лева – как е станало това, като има камери, електрони системи и прочие. Ботев потвърди, че е имало фалшифицирани подписи на Цветан Василев. Адвокатът казва, че имало документ – протокол-разписка, в който се казва, че фирма „Бромак” потвърждава задължението от 206 млн. лева към КТБ. Там подписът на Василев е фалшифициран, посочва юристът. И е категоричен, че това не е сторено от клиентката му.
Ботев добави, че Цветан Василев не е правил опит да се свърже с Тренева-Кючукова или с някой от другите официално обвинени.

23.07.2014

Снимка: Facebook