000-gratski-zelenchutsiБългарските търговци са открили как да надхитрят проверките по границата
На българските пазари активно се търгуват гръцки плодове и зеленчуци от най-ниско качество, които са били бракувани на тържищата в южната ни съседка. Освен това често стоката се пробутва с фалшиви фактури, алармира в-к „Монитор“. Родните търговци, които внасят продукти от Гърция у нас, са открили как да надхитрят проверяващите по границата – като си осигурят платежен документ.
Според изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Димитров плодовете и зеленчуците, които гръцките търговци не са успели да изтъргуват до края на седмицата, задължително трябва да се изхвърли.
Те обаче трябва да плащат допълнително за тези отпадъци. Така, за да се спасят от таксите, съседите ни дават стоката си на българските си колеги. Тънкостта е в това, че преди размяната българите се снабдяват с касова бележка. След това дават данните от нея на гръцкия търговец, за да им напише той фактура на името на реално съществуваща фирма.
По думите на Пламен Димитров в България тези хора са регистрирани като земеделски производители. „Те използват бусчетата до 3,5 тона, които не подлежат на проверка, и 90 на сто от стоката се продава на първото тържище в страната веднага след границата – карналовското. Стоката вечерта се разнася по домовете, където цели бригади сортират зеленчуците, част от тях се изхвърлят, защото не стават за абсолютно нищо, а другите се насипват в кашони и сутринта се предлагат на борсата на цени като за БГ зарзават”, обяснява той.
08.07.2014 Мина Стойчева