IMG_20140510_16340000Този път бяхме повече, дойдоха и доброволци, и наши приятели, които ни помагат в работата. Дъждът и код „оранжево” не изненадаха никого, а  и нали сме си свикнали -все хора със сливенска кръв, брулени от вятър и дъжд. Пътувахме до морето. Там в Бургас, ни посрещна екипа на Митко Доков-председател на Областния ромски съюз. Имаше какво да научим от ромската организация, която години наред е без съперници в региона.
Срещата ни продължи повече от два часа – прегледахме „цеха” с шевните машини, нарадвахме се на хубавите снимки от многобройните инициативи, които ангажират ту деца отпаднали от училище и техните родители, ту момичета, които са тръгнали да търсят отговори на трудните въпроси за изхранването на децата си. За всичко това сладкодумно ни разказваше председателя на организацията. Последваха въпроси, а гостите имаха какво да питат, защото и в техния град немалко жени имат същите проблеми и също търсят отговорите на своите въпроси далече в чужбина…. все така ли родината ще им бъде мащеха!
В състава на ОРС, една компактна добре организирана група от млади хора, има специалисти по въпросите на здравеопазването, социални работници, обучители по готварство, шеф и кройка, лекари и всички те работят  усърдно и ефективно. А този пример е заразителен.

11 май 2014, rako

 

20140510_150449

 

 

 

 

 

 

 

logo copy-0-0-1-0„Проект „По-прозрачни! По-видими! По-решими!“ се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.“ – www.ngogrants.bg