zx450y250_2235814Милош Земан гостува в Киев в края на октомври.
Властите в чешката столица ще бойкотират посещението през април на украинския президент Виктор Янукович. Общината няма да отпусне никакви средства за събития покрай държавната визита и няма да осигури достъпа на делегацията до историческите обекти в града.
Кметът Томаш Худечек заяви, че „при сегашните обстоятелства не виждам нито една причина защо Прага трябва да участва в държавната визита на президента Янукович. Абсурдно е самолетът му да кацне на летище, носещо името на Вацлав Хавел“.
Бившият чешки президент и световно известен борец за човешки права е символ за стотици известни чехи, противопоставящи се публично на посещението на Янукович. Мнозина от тях призовават президентът левичар Милош Земан да замрази поканата си, но от президентството отговарят, че изобщо нямат такива намерения, защото предпочитат диалога пред конфронтацията.
Общинският съвет на Прага не само гласува да не участва във визитата, но и одобри половин милион крони (около 24 500 долара) от бюджета си за жертвите на насилието в Украйна, които ще бъдат предадени на организацията People in Need. Освен това граждани организираха изпращане на дрехи и лекарства за Киев.
Сред включилите се в кампанията срещу украинския президент са артисти, политици и известни имена като режисьорът Иржи Менцел, документалистката Хелена Тржещикова и световният ски шампион Вавржинец Храдилек. Инициатор е Петр Марек от движението  Bez komunistu.cz.

Дневник
06 февруари 2014