00-deteУченичката обикаляла по бельо училището в Подем, малчугани в Сливен ползват кофа за тоалетна

Момиче от интернат е заставено да ходи голо за наказание. Фрапиращият тормоз лъсна в доклад на Българския хелзинкски комитет. Оказа се, че децата, настанени в поправителни училища, интернати и домове за временно настаняване, живеят при мизерни условия, системно са тормозени психически и физически.
Заради тормоза те често прибягват до самоубийство като зов за помощ и единствен изход от ужаса, в който живеят. Това е изводът от доклада на БХК, изготвен след двугодишно наблюдение в подобни институции.
Един от най-фрапиращите примери е от възпитателното училище в Подем, където момиче е заставено да обикаля по бельо интерната като наказание. Средното професионално възпитателно училище-интернат „Христо Ботев“ в плевенското село е създадено през 1958 г. То е единственото в страната възпитателно училище за девойки с девиантно поведение, финансирано от Министерството на образованието, младежта и науката, в което се обучават ученички на възраст от 10 до 18 години.
Условията на живот в затворените институции са унизителни и в Бойчиновци, където в наказателните килии децата спят на дървени нарове, и в Сливен, където за тоалетна се ползва кофа.
Заради системното насилие над и между деца в тези институции много от тях прибягват до самоубийство. Един от малчуганите има над 20 белега от разрези по китките, а пред експертите от БХК то казало: „Не знаех какво друго да направя“. В рамките на проекта са направени 57 посещения на общо 10 различни по вид места от затворен тип.

16.12.2014  Vsekiden.com