image001

 

P1090412Екипа на Сдружение „Ромска академия за култура и образование” и представители на Тръст за социална алтернатива посетиха Основно училище „Д-р Петър Берон” в с.Жельо войвода. Директорката на училището Румяна Кираджиева представи на гостите – Карина Фортуни и Валентин Тапчев, учениците, които работят по проект „Уроци на успеха” на РАКО.
Учениците от 6 клас имаха урок „Допълнителна работа по математика” при г-жа Въла Георгиева. Макар и притеснени от присъствието на гостите, децата заявиха, че допълнителните часове им помагат в усвояването на учебния материал. Зарадваха се, когато г-жа Стела Костова им съобщи, че предстои конкурс за рисунка по повод Денят на ромите 8 април и заявиха, че с удоволствие биха участвали със свои творби.
Учениците от 8 клас имаха урок „Допълнителна работа по български език и литература” при г-жа Цветелина Петрова. Г-жа Фортуни се обърна към младежите с въпрос къде ще продължат да учат следващата учебна година. Исус, Мердан, Ради, Илия … заявиха, че искат да се учат в Професионална гимназия по механотехника. Марияна иска да стане фризьор, а Цонка все още не е сигурна как ще продължи напред.
След срещите си с учениците в ОУ „Д-р Петър Берон”, екипа на РАКО и гостите от ТСА посетиха родителите в ромската махала на селото. Майката на Цонка от 8 клас сподели своите притеснения да пусне дъщеря си да учи в града. Майката на Мердан прикани и другите родители да споделят своите опасения и трудности ако децата им започнат да учат в Сливен. На многобройните въпроси отговори г-жа Костова. P1090440Тя заяви, че организацията ще помогне на всяко дете, което има желание да продължи своето образование.

Дейностите по проекта се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на  фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.
22 март 2014, рако