00-peshavarВ сградата има засилени мерки за сигурност

Стотици пакистански деца се върнаха днес в училище в северозападния град Пешавар, почти месец след като въоръжени талибани убиха там 136 ученици. Подновяването на занятията показа, че училището и местната общност не са се поддали на заплахите на ислямистките въоръжени бойци, предаде ДПА.
Облечени в зелени униформи, момчетата и момичетата прекрачиха прага на Армейското обществено училище заедно с родителите си при затегнати мерки за сигурност във и около сградата, показаха пакистански телевизии.

Командващият пакистанската армия генерал Рахил Шариф участва в тържеството при отварянето на училището след кървавото нападение от 16 декември.

Седем въоръжени талибани щурмуваха учебното заведение и убиха общо 152 души, включително 136 деца. Това е най-смъртоносното нападение, извършвано някога в Пакистан.

Нападението предизвика мощен отговор на пакистанските сили за сигурност, политическото ръководство на страната и обществото. Всички демонстрираха решимост да се борят с ислямистките въоръжени бойци и тяхната идеология.

На днешната церемония генерал Шариф обеща да елиминира терористите и заяви, че борбата с талибанските бойци ще продължи до смъртта на последния бунтовник.

Училища, колежи и университети в други градове също отвориха отново врати след дългите зимни ваканции, обявени заради заплахите на талибаните.

Министърът на образованието в провинция Пенджаб Рана Машуд каза пред ДПА, че местните власти са взели мерки за сигурност, за да предпазят образователните институции след нова заплаха на талибанския ръководител молла Фазлула.

(БТА)

12 яну 2015, Анисия Иванова