000-StZ-romi1В истински цирк се превърна опита на местната власт в Стара Загора да бъдат бутнати 55 незаконни постройки в квартал „Лозенец”, предимно къщи на роми. Всеки от собствениците на съответната постройка е предупреден по надлежен ред с документи.
С писъци и крясъци ромите се хвърлиха пред жандармерията, която трябваше да въведе ред, за да може багерите да си свършат работата. Пред камерата на Нова телевизия ромите обвиняваха кмета на Стара Загора Живко Тодоров, че сега им бута жилищата, а преди им е давал кебапчета да гласуват за него и е обещавал „в църквата” да им узакони постройките. „С камъни ще ходим да го мерим, той е виновен“, пищеше една от жените. А други се жалваха в каква държава живеем и окупираха покриви на къщи, грабвайки керемиди, бутилки и чаши, за да замерят багерите. Двама от атакуващите роми бяха арестувани. Няма заповед за тази къща, викаше един от циганите, а друг добавяше: „Не ме питайте за документи, децата падат“. (бел. ред. – от покрива)
Според Тодоров на територията на парк „Борова гора” не може да има постройки. Предприехме мерки и няма начин те да бъдат узаконени, подчерта изрично градоначалникът. Той поясни, че не може да има къщи тук и каза, че всяка година в парк „Аязмото” ромите палят дървесина и има риск от унищожителни пожари. Проверете резултатите от местните избори и ще видите, че редовно от ромския квартал гласуват за други кандидати, не за мен, добави Тодоров. Не е ясно обаче хората, на които бутат домовете, къде ще живеят отсега нататък. Учудващо те имат лични карти и адресна регистрация, макар повечето да са регистрирани на един адрес.
Още през май трябваше да има бутане на тези постройки, но тогава акцията беше отложена, защото полицията не можа да осигури охрана.
21.07.2014