000-adam-evaОткъде са дошли снахите на Адам и Ева? От библията знаем, че господ е създал Адам от кал, а от реброто на Адам – Ева. Родили им се двама сина – Каин и Авел.

Библията е най-цитираната книга, която никой не е чел. Бог създава Адам. Адам означава пръст, почва. Затова знаем, че го е създал от кал, а от страната му създава Ева. Ние употребяваме думата ребро, но на еврейски „sela“ не значи точно ребро. Но това е материал за друга питанка.
Имаме Адам и Ева. Оставяме настрана, че бог им казва да се множат, а после им се сърди, което всъщност е пак допълнителен въпрос. Защото проблемът на грехопадението не в размножаването. Иначе защо ще са оборудвани с всички необходими атрибути за това. Нали така? Според библията след изгонването от райската градина, Адам познава Ева, тя ражда Каин, после ражда Авел. Едно уточнение. Единият е пастир, другият земеделец. Това означават имената им. Уточнението е важно, защото това е причината за убийството. Каин предлага на всевишния дар плодове, а Авел първородното животно. И бог харесва повече дара на Авел. Защо е така е обект на отделна питанка. Но Каин се ядосва и убива Авел. Дотук е ясно. Авел умира млад, без да има съпруга и деца.
Но Каин, братоубиецът, има жена и от него следва род, който се изгубва по време на потопа. Това, което може би забравяме е, че библията говори конкретно и за трети син – Сит. Той се ражда след смъртта на Авел. Той също има съпруга и от неговото коляно се раждат по нататък – Аврам, Исак, Давид и така нататък. Така че и Сит има жена. Отваряме огромна скоба, не са само Каин и Авел. Въпросът обаче си остава. Откъде идват жените, понеже Светото писание не се интересува от имената им. То държи да им покаже родословието по права линия. И като се има предвид, че всички произхождат от Адам, няма други хора, следователно жените на Каин и Сит са техни сестри. Изненадвате ли се? Не бива. Вижте, Адам и Ева живеят 800 години. И библията изрично казва, че имат още деца. Просто имената им не са обект на никакъв интерес.
Така че сестрите и братята на Каин, Авели и Сит населяват земята, а Каин и Сит са женени за свои сестри и от тях имат наследници. Както, разбира се, и всичките им останали братя са женени за техни сестри, което разбира се е инцест – кръвосмешение. Тук идва един сериозен проблем. Как така инцест, като библията категорично забранява кръвосмешението? А изведнъж се оказва, че всички сме негов плод. При това бог няма нищо против Сит да спи със сестра си. Така ли? Формално е така, защото става дума за чистата кръв. Не разглеждайте библията като телевизионна сапунка. Тя е пълна с притчи, метафори, алюзии. Това че спи със сестра си е само, за да се покаже, че са чиста кръв, че са хора, понеже други хора по онова време няма.
Забраната за инцеста е едва от времето на Мойсей. Преди това не е формулирана. Ето защо и Аврам всъщност спи с полусестра си. И това си е съвсем ok. Преди Мойсей библията е пълна с инцестни връзки. Не случайно именно той донася божиите заповеди, за които говорихме наскоро. Преди това е нямало формулирани ясни закони за създаването на единна общност. Едва след Мойсей инцестът става табу. Затова и с половин уста се говори вече за сестрите на Каин, Сит и останалите им братя, и взаимното им познаване. Ние даваме отговор, който не е забранен, просто не се дискутира открито, особено пък от владиците.
14 април 2014 Драгомир Симеонов