stela2-1«Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр. Сливен” се реализира от Община Сливен в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование”, Фондацдия „Здравето на ромите” и Сдружение „Лекари на света”.
Общата цел на проекта е Подобряване живота и създаване на подходящи условия за устойчива интеграция на маргинализирани и социално изключени роми и хора от други уязвими групи в гр. Сливен.

С какво е по-различен вашия колективен проект, какви задачи си поставяте?
Това е съвместна програма на Община Сливен в партньорство с Ромска академия за култура и образование, Фондация „Здравето на ромите” , Сдружение „Лекари на света”. По-различното е построяването на нова детска градина, в която ще бъдат записани 152 деца.

От това ли имат нужда ромите в Надежда?
Тази детска градина е изключително необходима,  тъй като децата постъпват неподготвени в първи клас. С построяването на детската градина 152 деца ще имат възможността да бъдат обучени по програма на Министерство на образованието. Хубавото е, че хората от Надежда искат да има детска градина и различни дейности, които съпътстват нейното построяване.

И докъде стигна изпълнението?
Екипа на РАКО подготви информационни материали във връзка с предстоящия образователен Хепънинг. На 28 март в кв.Надежда раздадохме тениски, шапки, флайери. Много доброволци и жители от кв.Надежда споделиха своята радост, че ще се строи детска градина.
В момента подготвяме Хепънинг, който ще се проведе на 1 април от 11.30 часа на площада в кв.Надежда. Ще участва танцов състав „РАКО“, танцов състав „Веселие”, „Млади виртуози” с ръководител Радка Кусева и „Карандила джуниър” с ръководител Ангел Тичалиев. Ще се раздават информационни материали от наши доброволци.

По план кога трябва да бъде готова детската градина? 
Проекта е тригодишен. В момента текат различни процедури за избор на фирма-изпълнител, които се подготвят от общината. Надявам се, че до края на годината ще се направи първа копка.

Всъщност, с построяването на тази толкова нужна сграда не се ли нарушава един ваш принцип, основен подход на вашите предшественици – десегрегация, т.е. общността да се отваря, а не обратно?    
Надяваме се, че в тази детска градина няма да има само деца от Надежда.

Сигурно има на кого да благодарите, или…?
Швейцарската програма е един добър донор. Съвместно с Община Сливен тези хора разбират исканията на обикновения човек. Искат да помогнат с реална дейност, като построят нова детска градина.

Отговор на въпросите дава Стела Костова, председател на РАКО

logo-nadezda„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.“

29.03.2016, рако