00-P1100399Ромска академия в случване на доброто

Чудна е тази предколедна шетня. Сякаш всичко се струпва в очакване да влезе списъка на празничните задължения – да се обогати коледната украса, да се подготвят най-добрите лакомства за децата, да се обсъди, за последно – програмата на тържеството било в училище, било в детските градини, да се проведат информационните сесии с родителите, да се посети новата детска градина в зимния балкан в Котел…
И делови, но и празнични работи. Като прибавим и многото пътувания във всички посоки, някак всичко се уравновесява и олеква.
Екипа на академията е боен – все хора с опит, в различни възрасти, със задължителното чувство за хумор и с неотменното желание всичко да се свърши добре и навреме- „Деца, родители, учители да почувстват, че е Коледа (за чудесата ще ви говоря друг път) – вмята началството Стела и поемаме.
Единият лъч е на север, през снегове и бури трябва да стигне ЦДГ „Котел”, другият лъч се насочва на юг, с малко повече спирки на съседните общински територии: ЦДГ „Люляците” в Ямбол, ОДЗ „Щурче” в село Кукорево, ОДЗ „Кольо Тенев” в  село Тенево.
По встрани, но все толкова  важни, остават ЦДГ „Перуника” в село Сотиря, ЦДГ „Радост” в  Камен, и ЦДГ „Мати Рубенова“ в гр.Стралджа.Всички са по пътя ни.00-P1100563
По проекта сме обхванали 129 деца на възраст 3-6 години в 7 детски градини, чиито семейства подпомагаме със заплащането на таксите за детска градина. Семействата в гр.Ямбол, гр.Стралджа, село Кукорево и село Камен се стимулират допълнително с ваучери.
Това не е лесна работа, а понякога е и твърде пипкава, разнопосочна, налагаща повече търпеливост, разясняване…Не става без квалифициране, без учене. Тъй тръгнахме и ние.
През септември, както екипа на РАКО, така и директорите на детските градини, преминахме  обучение в работа с онлайн базата по проекта. В началото учителките не знаеха какво е „браузер”, но бързо навлязоха в материята, благодарение на получените лаптопи, дарени за  работа по проекта. Впоследствие стана ясно, че голяма част от детските градини не разполагат и с обща офисна техника – принтери, скенери, мултифункционални устройства. През декември, в навечерието на Коледа, закупихме принтери за детските градини в село Кукорево и село Камен, тонер–касета за градината в Сотиря, мултифункционално устройство за работа в детската градина в Котел – довчера директорката на детската градина за всяко сканиране на документи опираше до служителите в общината. Това не прилича ли малко, поне малко, на коледно чудо – най-после да се освободиш от нечия опека, от нежелана зависимост…Остава сега да се повиши настроението на колективите в тези градини, първо на директорките, и работата да стане…песен, разбира се. 00-P1100552Такива са отношенията ни с колективите на село Сотиря, село Кукорево, село Камен. Родителите на децата от ОДЗ „Щурче” и ЦДГ „Радост” са винаги на линия, грижовни, отзивчиви. Най-важното – децата им не отсъстват. А това благоприятства работата на колектива, създава се една атмосфера, в която очите на децата заискряват, а родители и учители са доволни, готови да съдействат за всяко добро. Не само на Коледа, когато доброто се случва по-лесно(почти като чудо), но и после, през цялата година.
Върнахме се и от двете линии, от двете посоки. Навреме – аз-Тони, Стела, Таня, Краси и Васил. На другия ден трябваше да пътуваме за новогодишните тържества на учениците от селата Ж.войвода и Селиминово. Там ни очакваха.

рако, 6 януари 2015 година

image001Дейностите по проект „Готови за училище“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Тръст за социална алтернатива. Изявленията и мненията, изразени тук , принадлежат единствено на „Ромска академия за култура и образование” и не отразяват непременно вижданията на фондация „Тръст за социална алтернатива” или нейните партньори.