000-mihail-konstantinovВарварската сеч на гори в България продължава. И това се случва в момент, в който се обсъжда кой с кого ще се коалира, накъде ще потегли страната след изборите, заяви професор Михаил Константинов.
Все повече наводнения ще има в България и все по-малко вода за пиене, подчерта Константинов. И показа снимки на „безобразна сеч” на букове край Ботевград, при Семково. Всъщност селцето не се казва Семково, а Литаково. Там Семков печели концесия за 15 години на ловното поле и горите над селото. Кмет на Литаково вече четвърти мандат е Даниел Дилов, който пък се смята за близък до ботевградския градоначалник Георги Георгиев, който се издига с подкрепата на ГЕРБ. Според местните хора Семков се е държал като феодал в селото и дори табелата на Литаково е задраскана и върху нея е написано Семково. Самият Семков „разцъфтява“ по времето на ГЕРБ.
Двете фирми, които действат в този регион, са на убитият вчера Семко Семков и зет му. Отделно върлуват и циганите, добави Константинов. По наши сигнали има две прокурорски проверки, събираме данни за трета. А държавното обвинение се измъква по линията на административното нарушение, казва професорът.
Нека си спомним схемата „19/45”. Какво се случи тогава – една заместник-министърка не си отвори устата, замълча си с идеята, че идват избори, ще има нови министри, нови лица и всичко ще се размине, посочи професорът.
Какво представлява „19/45” – на 19 число от всеки месец директорите на шестте горски държавни предприятия е трябвало да отчитат по 45 000 лева – на заместник-министърка в МЗХ. Единствената такава в правителството на Пламен Орешарски беше инж. Валентина Маринова от квотата на ДПС. На път да даде подробности по случая обаче Юри Миков – директор на Държавното горското стопанство за Северозападна България със седалище във Враца, загина в катастрофа в Гърция.
За пореден път се вижда, че държавата я няма. Нейната роля е тя да бъде железен похлупак върху престъпността. Когато я няма, избуява всичко това и се случват неща като разстрела на Семко Семков, смята Константинов. Семков се оказа приближен на бившия депутат на ГЕРБ Емил Димитров, който прокара законови поправки в областта на селското стопанство и горската грижа. В ефира на Нова телевизия Димитров окачестви Семков като „много качествен човек” и каза, че е нормално човек от бизнеса като Семков да е познавал Димитров в качеството му на народен представител.
Има как да се контролира незаконната сеч. Просто е – затваряме границите и спираме транспортните коридори. Гърция и Турция ни мислят за идиоти заради този проблем. Във Финландия, която е страната с един от най-големите като обем дърводобиви в света, сади три дървета на мястото на всяко отсечено, изброи математикът.
Няма друг начин, освен хората по места да се възпротивят. Но да е ясно, че такива безобразия не стават без съдействието на всички структури на властта, каза Константинов. По този начин се купуват и гласове – с парите от такива дейности. Служебното правителство хубаво каза, че ще се бори с купуването на гласове, но да знае, че те вече са купени, завърши професорът.

21.08.2014