000-maidana-kievНа Майдана в Киев са избухнали сблъсъци между обитателите на намиращия се там палатков лагер и силите на реда, съобщават украинските медии. Целта на правоохранителните органи е била да разчистят палатките и барикадите от центъра на града – нещо, на което протестиращите се противопоставят с павета и коктейли „Молотов“.

Те са подпалили част от барикадите от автомобилни гуми, а издигащите се кълбета дим се виждат от много квартали на столицата. Да ги гасят са пристигнали пожарни бригади. Полицията е задържала няколко души, които са били въоръжени с огнестрелно оръжие. Затворени са изходите на метрото на площада, а всички търговци от околните магазинчета и ресторанти са ги затворили и са се евакуирали сами.

Сутринта представители на общинските служби са помолили членовете на т.нар. самоотбрана сами да раздигнат палатковия лагер и барикадите, за да се освободят улиците в центъра на Киев.

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков заяви, че сегашните събития на Майдана дискредитират неговия смисъл и представляват „продажба на Украйна на дребно“.

В заповед от 9 юли генералният прокурор на страната Виталий Ярема е поръчал на министерството на вътрешните работи и на службата за сигурност да предприемат мерки по освобождаване на централната част на града и на още 19 помещения, собственост на държавата, от лицата, „отъждествяващи се като участници в революцията и с достойнствата на майдановци“. „Имаме си работа не с Майдана, а с негова евтина и опасна фалшификация. Те искат да превърнат символа на революцията в карикатура“, подчертава Ярема.

Към момента полицията и общинските служители са се отдръпнали, оставяйки ситуацията неразрешена.

Повечето от протестиралите през зимата и пролетта, включително самоорганизиралите се въоръжени групи, събраха палатките си и се прибраха у дома след президентските избори в края на май. При все това, много барикади и палатковият лагер на още няколкостотин души останаха в центъра на града, отбелязва агенция „Ройтерс“.

Новите власти в Киев отдавна изтъкват, че искат столицата да се върне към обичайното си ежедневие, включително с нормализиран трафик, преди парламентарните избори в края на октомври. Мнозинството столичани също са на мнение, че палатките вече нямат място на Майдана.

07 авг 2014,