000-natoСъветът на НАТО в понеделник реши да провежда разузнавателните полети с AWACS над Полша и Румъния в рамките на усилията на Алианса за наблюдение на кризата в Украйна. Всичките разузнавателни полети засега ще бъдат извършвани само над територията на Алианса.
Разузнавателни самолети на НАТО с радарна система AWACS ще патрулират във въздушното пространство на Полша и Румъния, за да наблюдават ситуацията в Украйна. Това съобщи за РИА Новости източник от Алианса. «Съветът на НАТО в понеделник реши да започне разузнавателни полети с AWACS над Полша и Румъния в рамките на усилията на Алианса за наблюдение на кризата в Украйна. Всичките разузнавателни полети ще се провеждат само над територията на Алианса“, отбеляза източникът.

По думите му, полетите ще излитат от базите на НАТО, разположени в Гейленкирхен в Германия и в Уодингтън във Великобритания. Той добави, че първият разузнавателен полет се очаква да бъде извършен през идните дни. «Самолетите на НАТО AWACS са подразделения с висока степен на готовност. Те могат да бъдат задействани в най-кратки срокове. Очакваме първият полет през идните дни“, каза източникът. /БЛИЦ
BLITZ – 11 Март 2014