ivan-kremovРоден е в Жеравна на 2 март 1931 г. В рода си е имал много певци както от бащина, така и от майчина страна. Баща му е горски работник. Били са четири деца, братя.

Пръв открива таланта на Иван Кремов един от неговите учители, Данаил Константинов.
Първата публична изява на народния певец Иван Кремов е на едно училищно празненство по случай 24 май, празника на славянската писменост. Той е едва на 14 години. Неговото изпълнение предизвиква бурни овации и неколкократни бисове. Става солист в гимназиалния хор в град Котел. По-късно в армията е солист на Ансамбъла на трудовите войски. Талантът му го отвежда и на Концертните подиуми.

От 1954 година е на сцената, а с изявите си по радиото, телевизията, с грамофонните си плочи и Концерти из цялата страна той става един от най-популярните и обичани от народа певци. В песните си Иван Кремов възпява хайдутите от Сливен и Котел. Той е представител на котленската фолклорна школа и най-добър неин интерпретатор. След основаването на Средното музикално училище в Котел той е поканен за преподавател по народно пеене.

Къщата на Иван Кремов в Жеравна е съседна а с тази на големия български писател Йордан Йовков. Иван Кремов е закърмен с книгите му. Започва да пише стихове, издава две книги – „Жерави над Жеравна“ (1993) и „Вричане в обич“ (1995).

Отначало е преподавал на инструменталисти по народно пеене, твба са: НиКолинка Стефанова, Георги Пенев, Вичка Атанасова, Диана Петкова и други. След това се основава клас по народно пеене и пръв учител е Иван Кремов, така че първите певци, излезли от СМУ – Котел, са негови възпитаници. Една от тях е Вичка Атанасова, която по-късно завършва Висшия музикално-педагогически институт в Пловдив и за известно време ръководи хора на ансамбъл „Тракия“. Негова възпитаничка е и Диана Иванова, солистка на същия ансамбъл, която после отива в академичния народен хор към ВМПИ и става преподавател по народно пеене.

Димитър ДРАГАНОВ, сп. „О рома“