00-moreto-vri27 под нулата на Мусала, 22 – на Черни връх

Морето буквално завря, но от студ. Арктическият мраз, обхванал страната, започна да превръща крайбрежните камъни, обливани от морските вълни в ледени скулптори.
Заради минусовите температури на въздуха във Варна се наблюдава рядък феномен – „врящо море“. Той се появява, когато температурата на въздуха падне под минус 10 градуса, а морската вода остава по-топла, тъй според природните закони водата изстива по-бавно.
И банкоматите замръзнаха в центъра на морската столица заради ниските температури.
Ледените градуси продължават да дълбаят все повече под „нулата“ в цялата страна.
Към 5 ч. тази сутрин, когато обичайно се отчитат най-минималните стойности, в повечето райони на страната са измерени температури до минус 10 градуса.
Минус 22 градуса обаче са отчетени на Черни връх, а на Мусала – минус 27. На Рожен е било „по-топло“ – минус 17. Връх Ботев е на трето място с минус 21 градуса, а на Мургаш са измерени „само“ минус 16.
В равнинната част на страната най-ниските измерени стойности са в Драгоман, Разград и Добрич – минус 12 градуса.
В четвъртък сутринта ще е почти тихо, но и доста студено с минимални температури в по-голямата част от страната между минус 14 и минус 9 градуса. Очаква се обаче дневните температури да се повишат, като на места дори ще минат нулата.
Най-осезаемо обаче се очаква относителното затопляне в неделя.

07.01.2015   Vsekiden.com