000-babaTonkaМатематическата гимназия „Баба тонка” в Русе е сред поканените за участие в ежегодното състезание за деца до 14 години PMWC (Primary Mathematics World Contest). То е за купата на фондация „По Льонк Кук” и се провежда в Хонг Конг. За да се осъществи пътуването, преподавателят Боряна Куюмджиева се обърна за финансова подкрепа към Фонд „Математика на бъдещето” към училищното настоятелство, съобщават от там.
Фондация “По Льонг Кук” ежегодно – от 1997 г. насам, организира международно състезание по математика за ученици до 14 години, което е еквивалент на международната олимпиада по математика за ученици до 20 години и е най-престижният в света математически форум в тази възрастова категория.
„Тази година то ще се проведе в периода 13 до 20 юли 2014 г. и в него участват отбори само по покана”, казва учителят по математика Боряна Куюмджиева. С екипа от шестокласниците Никола Златимиров Казлачев, Даниел Петров Петров, Максим Чавдаров Къснеделчев и Теодор Григоров Недев от МГ “Баба Тонка” вече тече подготовка за престижния турнир PMWC. Необходимите средства за участие в състезанието в Хонг Конг са в размер на 13 хиляди лева.
През 2013 г. Фонд „Математика на бъдещето” подкрепи финансово участието на русенските млади математици в състезанието в Хонг Конг. Благодарение на средствата, дарени от фирми и частни лица на Фонда, стана възможно участието на отбора в международното състезание преди година. Децата бяха водени от доц. Ивайло Кортезов от Института по математика към БАН и от Мирослава Костадинова – учител в Математическата гимназия „Баба Тонка“. Младите таланти се завърнаха от Хонг Конг с купи и медали, завоювани при силна конкуренция между над 40 отбора от цял свят.
Учениците подариха на домакините националния ни флаг, разказаха им за града и страната ни и показаха традиционни народни носии.

3 юни 2014 Дарик Русе